Beslenme düzeni vücut indeksine göre oluşturulduğu zaman ortaya oldukça sağlıklı bir tablo çıkmaktadır. Her bireyin vücut kitlesi ve alması gereken besin değeri farklı olmaktadır. Peki bu kapsamda 10 adımda dengeli beslenme nedir? Dengeli beslenmek birçok besin değerinin ölçülü şekilde alınması olarak tanımlayabiliriz. Elbette ki kişiden kişiye değişen birçok faktör de olmaktadır. Dengeli beslenme denilince boy, kilo, vücutta ki yağ ve kas kütlesi de ele alınıyor.
Tüm bu faktörlere göre kişiler kendilerine göre bir dengeli beslenme rutini oluşturabilir. Bununla birlikte beslenme denilince karbonhidrat, protein ve sebze gibi besinler ele alınıyor. Tüm bu değerlerin yanı sıra günlük alınması gereken su miktarı da dengeli beslenmenin bir basamağıdır. İlgili Link: Kansere Karşı Alfa Lipoik Asidin Etkisi Var Mıdır
10 Adımda Dengeli Beslenme Nasıl Olur?
Dengeli beslenme, besin gruplarının eşit miktarda tüketilmesi olarak geçmektedir. Dengeli beslenirken birçok faktör önemli olmaktadır. Peki 10 adımda dengeli beslenme nedir ve nasıl olur? Dengeli beslenirken en önemli faktör vücut orantısına dikkat etmektir. Çünkü bir kimsenin beslenmesi protein ağırlıklı olması gerekirken diğer kişinin sebze ağırlıklı beslenmesi gerekebilir. Bu kapsamda 10 adımda dengeli beslenmenin adımlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
- Dengeli beslenirken öncelikli olarak kiloya göre günlük kalori alımını hesaplamak gereklidir. Kalori alımına dikkat ederek dengeli bir tabak oluşturmak kiloyu korumaya da yardımcı olur.
- Tokken veya sırf atıştırmak için belli başlı durumlar nedeniyle öğününüzü çok şekerli ve tuzlu besinlerle arttırmayın.
- Dengeli beslenmenin altın kurallarında biri de porsiyonları küçük tutmaktan geçiyor. Evde veya dışarıda öğünlerde küçük porsiyon tercih etmek çok daha sağlıklıdır.
- Dengeli beslenirken özellikle meyve ve sebze adımları çok daha önemlidir. Bu besinlerde lif oranları fazla olduğu için birçok açıdan faydalıdır.
- Protein ağırlıklı besin tabağı oluşturduğunuza mutlaka sebzeyi de yanına ekleyin. Belli bir porsiyonda salata tüketimi ile besinler birbirini dengeleyecektir.
- Dengeli beslenirken doymuş yağ, tuzlu ve şekerli gıdalardan uzak durmak sağlıklı olacaktır. Özellikle paketli gıdalar sağlıksız olacağı için beslenme rutinini bozacaktır.
- Tam tahıllı yiyeceklerin sağlıklı halini tercih edin. Beyaz pirinç yerine esmer pirinç, normal makarna yerine buğday unu makarnası tercih edin. Bu faktöre dikkat edildiğinde kan şekeri artmadığı gibi B vitamini açısından güçlüdür.
- Besinlerdeki tuz ve sodyum gibi oranlara dikkat edilmesi beslenmenin ilk adımıdır. Çünkü vücudumuzdaki tuz ve sodyum dengesini gözeterek beslenmek, sağlıklı beslenmenin altın kuralıdır.
- Günlük su tüketimi dengeli beslenmenin altın kurallarından biri olup vücut indeksine göre ihtiyaç olan su alınmalıdır. Hemen her beslenme diyetinde su tüketimine dikkat çekildiğini unutmamak gerekmektedir.
- Dengeli beslenmede öğün atlanmadan beslenme önemli kriterdir. Yine ara öğünlere de dikkat etmek, dengeli bir şekilde beslenmenin kuralları arasında yer almaktadır.
Sağlıklı ve Dengeli Beslenmede Ara Öğün
Sağlıklı beslenirken dikkat edilecek diğer hususlardan biri de ara öğün olmaktadır. Porsiyonların küçülmesi ve daha az karbonhidratlı gıda tüketimini ara öğünle desteklemek mümkündür. 10 adımda dengeli beslenme nedir soruları gibi ara öğünlerde oldukça araştırılıyor. İlgili Link: Obez Kime Denir, Kimlerde Görülür
Meyveli yulaf lapası, kinoa veya ton balıklı salata ve kuruyemiş gibi öğünleri tercih etmek sağlıklı olacaktır. Bununla birlikte avokadolu peynirli tost ve meyveli yoğurtlarda dengeli beslenme adımlarının ara öğünleri arasındadır.