Akantozis nigricans ciltteki renk değişikliğidir. Vücudun kıvrımlarında ya da kırışıklıklarında kadifemsi yapıda renk değişikliği alanlarını karakterize eder. Bu durumdan etkilenen cilt bölümleri kalınlaşabilir. Durumdan çoğunlukla koltuk altları, boyun ve kasıklar etkilenir.
Akantozis nigricans olarak bilinen cilt değişiklikleri tipik şekilde diyabetli ya da obez kişilerde görülür. Semptomlara sahip olan çocuklarda tip 2 diyabet gelişme riski daha fazladır. Nadir olacak şekilde karaciğer ya da mide gibi iç organların birinde kanserli bir tümör uyarısı olabilir. İlgili Link: Zayıflamak Saç Döker Mi?
Akantozis nigrikans için uygulanan özel bir tedavi yoktur. Hastalığın altında yatan koşullar tespit edilerek bu koşulların tedavisi sağlanır. Bu sayede cildin etkilenen bölgelerine normal doku ve rengin geri kazandırılması hedeflenir.
Akantozis Nigricans Belirtileri Nelerdir?
Akantozis nigricans durumunun tek belirtisi deri değişiklikleridir. Vücudun kırışıklıklarında ya da kıvrımlarında kalınlaşmış, koyu ve kadifemsi bir cilt fark edilir. Daha çok koltuk altlarında, kasıklarda ve boynun arkasında olabilir. Bu durumlarda doktordan randevu alınır. Cilt değişikliklerinin görülmesi genel olarak yavaş seyreder. Etkilenen ciltte kaşıntı ya da koku olabilir.
Kişiler ciltlerinde değişiklik fark ederlerse doktorlarına danışmalıdırlar. Dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de değişikliklerin aniden ortaya çıkmasıdır. Bu durumda derhal doktora başvurulmalıdır. Akantozis nigricansın altında yatan başka bir durum olabilir ve tedavi gerekebilir. İlgili Link: Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?
Akantozis Nigricans Nedenleri
Aşağıdaki durumlarla ilişkilendirilmiştir:
- İnsülin Direnci
Akantozis nigricans olan kişilerin çoğunda insüline direnç geliştirilmiş olabilir. İnsülin, vücudun şekeri işlemesine izin veren ve pankreas tarafından salgılanan bir hormondur. İnsülin direnci sonucunda tip 2 diyabet ortaya çıkmış olabilir.
- Hormonal Bozukluklar
Genel olarak adrenal bezlerle ilgili problemleri olan kişilerde akantozis nigricans görülebilir. Bunun yanı sıra yumurtalık kistleri ve az aktif tiroidler de akantozis nigricans ile ilişkilendirilmişlerdir.
- Bazı İlaçlar ve Takviyeler
Yüksek dozda niasin, doğum kontrol hapları, prednizon ve diğer kortikosteroidler, akantozis nigricanslara neden olabilir.
- Kanser
Kimi zaman lenfoma ya da kanserli bir mide tümörüyle ilişkilidir. Karaciğer ya da kolon gibi iç organlardan birinde tümör büyüdüğünün de göstergesi olabilir.
Risk Faktörleri
Risk faktörleri arasında aşağıdaki durumlar yer alır:
- Obezite
Kişiler ne kadar kilolu olurlarsa riskleri de o oranda artar.
- Aile Öyküsü
Akantozis nigricans türlerinden bazıları kalıtsal olarak görülürler.
Akantozis Nigricans Teşhisi
Genel olarak cilt muayenesi esnasında tespit edilen bir durumdur. Çok nadir olmakla birlikte küçük bir cilt örneği alınarak biyopsi yapılabilir. Eğer akantozis nigricans nedeni net şekilde saptanmamışsa altta yatan nedenlerin araştırılması için kan testleri ya da röntgen istenebilir. Bunun yanı sıra doktorlar gerekli görürlerse diğer prosedürleri de önerebilirler.
Akantozis Nigricans Tedavisi
Pek çok durumda altta yatan sorun tespit edilir ve sorunun tedavisiyle birlikte renk değişikliği düzelebilir. Bununla ilgili örnekler aşağıdaki gibidir:
- Kilo
Eğer duruma obezite neden oluyorsa kilo verilmesi tedaviye yardımcı olacaktır.
- İlaçlar ya da Takviyeler
Eğer duruma kullanılan bir ilaç ya da alınan bir takviye neden olmuşsa doktorlar bu ilacın ya da takviyenin bırakılmasını önerebilirler.
- Ameliyat
Eğer durum kanserli bir tümör ile ilişkiliyse tümörün cerrahi şekilde çıkarılması sonucunda cilt rengi iyileşecektir.
Kişiler cilt görünümlerinden dolayı endişe duyuyorlarsa, kötü koku oluşmaya başladıysa ya da lezyonlardan dolayı rahatsız hissediyorlarsa doktorlar aşağıdaki maddeleri önerebilirler:
- Cildin etkilenen bölgelerini yumuşatmak ve daha hafif bir doku sağlamak için reçeteli kremler
- Ovma hareketiyle nazik şekilde kullanılan anti bakteriyel sabunlar
- Topikal antibiyotik
- Oral akne ilaçları
- Cildin kalın yapısını azaltmak için lazer tedavisi
Doktor Randevusuna Hazırlık
Tedaviye aile doktoruyla görüşülerek başlanabilir. Aile hekimleri, kişileri cilt bozuklukları (dermatolog) ya da hormon problemleri (endokrinolog) konularında uzmanlaşmış doktorlara yönlendirebilirler. Alınan randevularda zamanı iyi kullanmak önemlidir. Kısa sürede ele alınması gereken çok madde olacağından randevuya iyi hazırlanmak gerekir.