Ana Sayfa AKTÜEL Atatürk Çiçeği

Atatürk Çiçeği

0
Atatürk Çiçeği Hakkında
Atatürk Çiçeği

Kıpkırmızı rengi ile insanı kendine hayran bırakan Atatürk çiçeği süs bitkisi olarak yaygın şekilde tercih edilen bir bitkidir. İsmini Mustafa Kemal Atatürk’ten almıştır. Bunun sebebi ise Atatürk’ün bu çiçeği çok beğenmesi ve sevmesidir. Hatta ülkemizde bu kırmızı çiçeğin daha fazla tanınması adına çaba göstermiştir. Atatürk çiçeği ihtişamlı görüntüsü, iri çiçekleri ile adeta dekorasyon için yaratılmıştır. 

Atatürk Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Atatürk çiçeğinin sivri uçlu ve koyu yeşil renkte yaprakları vardır. Bu yaprakların üst kısımlarında ise çoğunlukla kırmızı çanak yapraklar bulunur. Orta kısımlarında ise toplu halde sarı çiçekler vardır. Ancak kırmızı çanak yapraklar bazen pembe ya da beyaz renklerde de olabilir.  Son derece hassas olan Atatürk çiçeği bakımına özen gösterilmelidir.

Aydınlık ve ışık alan yerleri seven Atatürk çiçeği, yeterince ışık alamaz ise yapraklarını dökme eğilimi gösterir. Ayrıca hava akışlarından da kötü etkileneceği için bu tarz yerlerde bulunmamalıdır. Atatürk çiçeğinin saksı değişimi her sene Nisan ayında yapılır. Gübreleme konusunda ise en uygun zamanlar Haziran-Ekim ayları arası olarak bilinir. 

Atatürk Çiçeği Nerede Yetişir?

Atatürk çiçeği Meksika ve Orta Amerika’da yetişen bir bitkidir. Ancak Atatürk’ün ilgisi sayesinde uzun yıllardır ülkemizde de yaygınlaşmıştır. Atatürk çiçeğinin sağlıklı şekilde yetişebilmesi için zengin torf içeren, yumuşak ve geçirgen bir toprağa ihtiyaç duyulur. Çiçekçilerde ya da bazı yapı marketlerde rahatlıkla bulabileceğiniz bu topraklar bitkiniz için yeterli olacaktır. Süs bitkisi toprağı adı ile de temin etmeniz mümkündür. Saksı seçimi konusunda kesinlikle alt kısmı delikli olanlar tercih edilmelidir. Atatürk çiçeğinin saksısı yılda bir defa değiştirilmelidir. İlgili Link: Kauçuk Çiçeği

Değiştirme sırasında her zaman bir ebat büyük bir saksı seçmeniz, bitkinizin köklerinin rahat etmesi ve gelişebilmesi için faydalı olacaktır. Ne çok soğuk ne de çok sıcak onun için iyi değildir. 10-19 C arasındaki bir sıcaklık değeri bu bitki için idealdir. Ayrıca Atatürk çiçeği doğrudan güneş ışığına maruz kalmaktan hoşlanmaz. Ama yine de bulunduğu ortam aydınlık olmalıdır. Biraz serin ve dolaylı ışık alan yerlerde rahatlıkla yetiştirilir.

Atatürk Çiçeği Nasıl Sulanmalı?

Fazla sudan hoşlanmayan Atatürk çiçeği kış ayları boyunca haftada bir defa oda sıcaklığında ılık su ile sulanmalıdır. Ayrıca her zaman aynı ölçü ile ve aynı gün ve saatlerde sulama yapmalısınız. Atatürk çiçeğine çok su vermeniz halinde mantar oluşumu ortaya çıkar. Bitkinin kökleri suya maruz kalmamalıdır. Bu nedenle saksı tabağına biriken su dökülmelidir. Bahar ve yaz aylarında ise haftada iki defa sulanması yeterli olacaktır. Atatürk çiçeği aşırı sulanmaktan hoşlanmayan bitkiler arasındadır. Gereğinden fazla su vermek bitkinize zarar verecektir. Toprağının kurumuş olması size sulama adına sinyal verecektir.

Atatürk Çiçeği Nerede Yetişir

Atatürk Çiçeği Budama Zamanları

Kış çiçeği olan ve çiçeklerini kış aylarda açan Atatürk çiçeği ilkbaharın başlarında yavaş yavaş yapraklarını dökmeye başlar. Dökülen yapraklar saksıdan uzaklaştırılmalıdır. Daha uzun ömürlü şekilde yaşayabilmesi adına bitkinizi mutlaka budamalısınız. Budamadan sonra elde ettiğiniz dallar ile de yeni bitkiler yetiştirebilirsiniz. Atatürk bitkisini çoğaltmak istiyorsanız torflu bir toprak kullanarak dikim yapabilirsiniz. İlk zamanlarda toprağın devamlı nemli kalmasını sağlayabilirsiniz. 17-18 derece bir sıcaklık işinizi kolaylaştıracaktır. Kökten ayırma yöntemi de Atatürk çiçeği çoğaltma açısından mantıklı olabilir. Bu işlem için de kök kısmından yeni yükselmeye başlayan bitkileri kök dikkatli şekilde ayırarak farklı bir saksıya dikebilirsiniz.

Atatürk Çiçeği Hikayesi

Atatürk bir gün serada dolaşırken bu bitkiyi görür ve çok hoşuna gider. Bitki hakkında bilgiler alır ve Türkiye’de daha fazla yaygınlaşması adına da talimatlar verir. Çiçeğe bu nedenle Atatürk çiçeği denir. Bir diğer rivayete göre ise Cumhuriyet gazetesinin 8 Temmuz 1935 tarihli haberlerinde bir başlık vardır.  “Amerika’da bulunan yeni sarı renkli bir çiçeğe Büyük Önderimizin adı yani Atatürk ismi verildi.” Chicago Üniversitesi laboratuvarında bu çiçek ele geçirildikten sonra incelemelere alınmıştır. Tarsus Koleji’nden, Atatürk’ün tabiata olan ilgisine ve bilgisine hayran kalan Atatürk ile tanışıklığı olan bir profesör bu çiçeğe Atatürk adını vermiştir. 

Yaprakları Solan Çiçeğinize Bakım Önerileri

Atatürk çiçeğinizin yaprakları solarak döküldüyse demek ki sulama konusunda birtakım yanlışlıklar yapmışsınız demektir. Özellikle kışın fazla sulanması halinde Atatürk çiçeği yapraklarını döker. Ayrıca hava akımına maruz kalmış olması da yapraklarının solması adına yeterli bir detaydır. Tavsiye edilen uygun ortam seçimi ve sulama kurallarına uyulmaması halinde bitkinizin ömrü kısalır. Ayrıca aydınlık bir yerde bulunması da Atatürk çiçeği için olmazsa olmaz bir şeydir. Direk güneş ışığının hedefinde olması da çiçeğinize zarar veren bir başka noktadır.

Sulama konusuna dikkat etmeniz ve yeterli ışığı temin etmeniz halinde bitkiniz zamanla düzelecektir. Atatürk çiçeği sonbahar ayları ile birlikte yapraklanır ve Kasım-Aralık arasında ise yapraklarında kızarmalar başlar. Eğer bitki aşırı derecede güneş ışığına maruz kalıyorsa yaprakları kızarmayabilir. Buna çözüm olarak ise Kasım ayında bitkinizi yarı aydınlık bir yere koymanız yaprakların kızarmasını sağlayacaktır. 

Çiçeklenme Zamanı 

Kış çiçeği olarak bilinen Atatürk çiçeği sonbahar ve kış aylarında çiçek açmasıyla meşhurdur. Adı kış çiçeğidir ama soğuğa karşı çok dayanıklı değildir. Çok soğuk olmayan ve gölge bir yerde oda sıcaklığında rahatlıkla gelişimini sürdürür. Saksıda olanları için pencere önleri idealdir. Çiçeklenmesini ve yapraklarının kırmızı olmasını istiyorsak ihtiyaç duyduğu ortamı sağlamalıyız. Atatürk çiçeği Aralık-Ocak aylarında açtığından ana vatanında ve Avrupa’da noel yıldızı olarak bilinen meşhur bir çiçektir. Noel zamanı evlere bu çiçekten hediye götürülür ve her yer Atatürk çiçeği ile süslenir.  İlgili Link: Mum Çiçeği

Atatürk Çiçeği Unlu Bite Maruz Kalırsa Ne Olur?

Atatürk çiçeğinde en fazla görülen hastalıklardan biri unlu bit problemidir. Diğer adıyla pamukçuk olarak da bilinir ve hızlı yayılım gösteren inatçı bir hastalıktır. Bitki üzerinde küme halinde beyaz tepecikler meydana getirir ve yayılır. Bitkinin çiçek saplarına yerleşerek bitkinin öz suyunu emen bu hastalık çiçeğe ciddi zarar verir.

Bu nedenle de erkenden dökülen ya da sararma eğilimde olan yapraklar ortaya çıkabilir. Bu durumda bir pamuk yardımı ile önce bu unlu bit temizlenmelidir. Sonra ise kimyasal ilaçlara başvurarak bitkinizi ilaçlamanız gerekir. Bu maddelere büyük yapı marketlerden ulaşabilirsiniz. Ayrıca çiçek ve fide gibi ürünler satan yerlerde de bitki ilaçları bulmanız mümkündür. Atatürk çiçeği bakımı biraz zordur ama dikkatli şekilde bakımı yapıldığında da muhteşem bir gelişim gösterir.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version