Bir mantar enfeksiyonu olarak nitelendirilen ayak mantarı, ayaklarda kaşıntı ve kırmızı döküntüler ile kendini belli etmekte olup insanların çeşitli sorunlar yaşamasına neden olmaktadır. Bulaşıcı bir deri hastalığı olan ayak mantarının sık görüldüğünü ifade etmek olanaklıdır. Çoğunlukla genç ve erişkinlerde görülse de bazen 12 yaş altı çocuklarda görüldüğü de gözlemlenmiştir.
Ayak Mantarını Tetikleyen Faktörler Nelerdir?
Ayak mantarını tetikleyen pek çok faktör bulunmakta olup bu faktörler genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir:
- Bağışıklığın düşük olması
- Sıkı ve kapalı ayakkabılar giyilmesi
- Nemli ve sıcak ortamlarda bulunulması
- Duş sonrası ayakların kurutulmaması
- Diyabet rahatsızlığına sahip olan kişiler
- Kuaför salonu ve güzellik merkezi gibi alanlarda ortak olarak kullanılan pedikür setleri
- Halka açık olan havuz ve soyunma odaları gibi ortamlarda kapalı ayakkabılar giyilmemesi
Bu ve bunun gibi unsurların ayak mantarını tetiklediği bilinmektedir.
Ayak Mantarının Belirtileri Nelerdir?
Farklı şekillerde kendini belli eden ayak mantarının, insanların çeşitli zorluklar yaşamasına neden olduğu bilinmektedir. Bu bağlamda ön plana çıkan ayak mantarı belirtileri şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Kırık ve pullu cilt
- Kırmızı döküntüler
- Ayakta yanma hissi
- Hoş olmayan bir koku
- Ayak tabanlarında kepeklenme meydana gelmesi
- Ayak içerisinde su toplamış yaraların meydana gelmesi
Yukarıdaki belirtiler, ayak mantarının anlaşılmasını olanaklı hale getirmektedir. Bu belirtilerden bir ya da birkaçına sahip olan kişilerin doktor kontrolüne gitmesi çok önemli olmakta, gerekli tedavilerin uygulanması ile birlikte ayak mantarından kurtulmak mümkündür.
Ayak Mantarı Türleri Nelerdir?

Ayak mantarının pek çok türü bulunmaktadır. Bu türler, genel olarak farklı şekillerde kendisini belli etse de genel olarak aynı etkiye neden olmaktadır. Ayak mantarı türleri şu şekildedir:
Kabarcıklı (Vezikülobüllöz)
Ayak altında biriken derilerin su toplaması ve bu yaraların aniden patlaması ile meydana gelen kabarcıklı ayak mantarının seyrek görüldüğünü ifade etmek olanaklıdır. Bu tür ayak mantarının zamanında tedavi edilmemesi bir süre sonra ayak parmakları arası, ayağın alt ve üst kısmında bu mantarların oluşmasına neden olabilir.
Makosen (Hiperkerotik)
Ayaklarda kuruluk, tahriş, kaşınma ya da derinin pullanmasına neden olan makosen ayak mantarının tedavi edilmemesi derinin kalınlaşmasına neden olmaktadır. Bu bağlamda enfeksiyon ayağın tümüne yayılabilmektedir.
Parmak Arası Mantarı (İntertriginöz)
Ayak mantarı türleri arasında yer alan parmak arası mantarı, pek çok insanın mustarip olduğu sorunlardan bir tanesidir. Çoğunlukla en küçük ayak parmaklarının arasında oluşan bu tür ayak mantarının zamanında tedavi edilmesi gerekmektedir.
Yukarıdaki şekilde sıralanabilen ayak mantarı türlerinin mutlaka uygun şekillerde tedavi edilmesi gerekmektedir.
Ayak Mantarı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Ayak mantarıyla karşılaşan pek çok insan, ayak mantarının nasıl tedavi edilebildiğini merak etmektedir. Ayak mantarının tedavi edilebilmesi için ilk önce fizik muayene ile birlikte ayak mantarının teşhisi konulmalıdır. Gerekli muayenelerin yapılması sonrasında ayak mantarı tedavisi sürecine başlanabilmektedir. İlgili Link: Yara ve Tırnak İzleri Nasıl Geçer
Ayak mantarının erken teşhis edilmesi, krem ile tedavinin gerçekleştirilmesini olanaklı hale getirmektedir. Fakat mantarın ilerlemesi durumunda mantar hapları verilmekte olup bu ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Tırnak tutulumunun gerçekleşmesi durumunda ise minimum 3 ay olacak şekilde mantar öldürücü ilaç kullanılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra 1 yıl tırnak cilası da kullanılmalıdır. İlgili Link: Parmaklarda Sararma Nedenleri
Bu tedavi yöntemleri ile birlikte ayakta oluşan mantar tedavi edilebilmektedir. Kişilerin ayak mantarına karşı tedbirli olması ve mantardan korunabilmek için çeşitli hususlara dikkat etmesi gerekmektedir. Bu sayede ayak mantarından korunmak mümkün hale gelmektedir. Fakat ayak mantarının belirtilerinden herhangi birinin görülmesi durumunda hekime başvurulması çok önemlidir.