Babalık davası nedir

İspat davası açmak 2012 yılları öncesinde gerek anne gerekse çocuk açısından zorluklar içermekteydi. Fakat Türk medeni kanunun ilgili maddeleri gereği, babalık davası zaman aşımı sadece 1 yıllık süre ile sınırlı tutmakta ve bu konuda verilen kararlar bağlayıcı oluyor ve de hak arama yollarını yasal olarak kapatıyordu. Geçmiş yıllarda buna benzer vakalar olduğunda, bu gibi durumlarda hiçbir işlemde yapılamıyor ve dikkate alınmayarak gerek çocuk gerekse anne bu konuda zor şartlar altında bırakılıyordu.

2010 yılı öncesi anayasa mahkemesine bireysel başvurular yapılamazdı. Bunun için anayasa mahkemesi de bu konuda her hangi bir söz söyleme ve karar alma gereği duymamış olacak ki, buna benzer mahkeme kararlarına hiçbir davasına müdahil olmuş değildir.

2012 Yılından Sonra Babalık İspat Süresi Ortadan Kalkmış Oldu

2010 yılı yapılan anayasa değişikliği ile bireysel başvuru yapma hakkı ortaya çıktı. Daha önce benzer mağduriyete maruz kalan bir annenin anayasa mahkemesine yaptığı bireysel başvuru sonucunda anayasa mahkemesinin 07.02.2012’de anne lehine karar vermesiyle, daha önce verilen mahkeme kararlarında yıllarca bireylerin mağdur edildiği kararına varıldı. Önceki yıllarda da buna benzer kararların yanlış uygulamalar sonucu alındığı kanaatine sahip olundu ve 1 yıllık babalık davası zaman aşımı süreleri de ortadan kalkmış oldu.

Medeni kanunun ilgili maddeleri henüz değiştirilmiş değil, fakat karar alıcı hâkimler buna bezer kararlar aldığında ana yasa mahkemesinin kararını ve ilgili maddelerini de dikkate alarak karar vermek zorunda kalıyorlar.

Medeni Kanunda Babalık Karinesi

Medeni kanununa göre tersi ispat edilmedikçe var olan geçerli sayılır. Bu durumda çocuk evli olduğu süre içerisinde dünyaya gelmişse, annenin kocası çocuğun babası sayılır. Anne evliydi, fakat hamile olduğunu söylemeden veya fark etmeden ayrıldı, bu süre zarfında ayrıldı, ayrıldığı günden sonraki 300 gün içerisinde çocuk dünyaya gelirse, çocuğun babası yine ayrıldığı kocasıdır. Anne çocuğun babası ayrıldığı kocası olduğunu bildiği halde 300 gün içerisinde başka biri ile evlenirse, bu durumda çocuğun babası yeni evlendiği kişi sayılır.

İlgili Link : Miras Hukuku

Davada İspat Etme Kısıtlaması Bulunmamaktadır

Babalık davası zaman aşımı süresi aşıldıysa tanık bulmanız gerekir, tanık bulamıyorsanız, ispat edebilecek gerçek ve destekleyici belgenizin olması gerekli olacaktır. Tanıkta belge de var fakat baba hayatta olmadığı için karşı tarafa ispatlayamıyor durumda olunsa dahi, DNA testi istenir, talep üzerine mezar açılır babalık davasında lehinize veya aleyhiniz son bulur.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz