Kuvvetli antibiyotik ilaçlar arasında yer alan Biteral parazit ya da bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde sıkça kullanılmaktadır. Ayrıca vajina ve boşaltım sistemindeki iltihaplanmalarında da oldukça etkilidir. Her ilaçta olduğu gibi bazı saklama koşulları vardır. Çocukların ulaşmasının mümkün olmadığı yerlerde saklanmalıdır. Oda sıcaklık değerinin 30’un altında olması gerekir. Son tüketim tarihinin geçmemesi çok önemlidir. Aksi takdirde ciddi rahatsızlar meydana gelebilir.
Kullanım şekli olarak piyasada 250 mg ve 500 mg’lık tabletleri mevcuttur. Hastalığa göre kullanılması gereken doz farklıdır. Bazılarına fazla miktar gerekirken bazıları için az yeterli olur. Doz ayarı doktorlar tarafından yapılmaktadır. Kafanıza göre bir değişim asla yapmayınız. Genellikle tok karnına bol suyla tükenilmesi tavsiye edilmektedir. Eğer almanız gerekenden fazla alırsanız doktorunuza danışmalısınız. İlacı almayı unuttuğunuz günlerde sakın fazla miktarda almayınız. Bu oldukça tehlikelidir. Başka ilaçlar ile beraber kullanmanız gerekiyorsa mutlaka doktorunuza söyleyiniz. Çünkü birlikte alındıklarında sıkıntı çıkarabilirler.
Biteral Kullanılan Hastalıklar
Her hastalık etki eden ilaç farklıdır. Yani bir ilaç bazı hastalıklar için faydalı olurken diğerlerini daha kötü duruma getirebilir. Bu yüzden doktor tarafından verilmediği sürece temin edilmemelidir. Aşağıda Biteral ilacın kullanıldığı bazı hastalıklar maddeler halinde açıklanmıştır.
- Bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlar
- Menenjit
- Vajina iltihapları
- İdrar yolu problemleri
- Prostat
- Karaciğer apnesi
Kadınlarda vajina iltihapları için tercih edilirken erkeklerde prostat enfeksiyonlarında kullanılmaktadır. Yani cinsiyetten cinsiyete yarar sağladığı rahatsızlık değişmektedir. Beyin zarı iltihaplanması olarak bilinen menenjit tedavisinde de oldukça önemli bir yere sahiptir. Ana amacı amip gibi bakterilerin yok edilmesine yardımcı olmaktır. Ayrıca bağırsak parazitlerinde de çok etkilidir.
Biteral Kullanımında Oluşabilecek Yan Etkiler
Her ilaçta olduğu gibi bunda da görülebilecek yan etkiler vardır. Yan etkiler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Kullanımı sonucu oluşabilecek yan etkiler aşağıda belirtilmiştir.
- Kusma
- Mide bulantısı
- Baş ağrısı
- Nefes almada zorluk çekme
- Alerjik semptomlar
- Deri döküntüsü
- Baş dönmesi
- Sarılık
- Boğazda şişme
- Uykulu olma
Deri döküntüsü ilacın içerisinde yer alan ornidazol maddesinden kaynaklanır. Eğer bu maddeye karşı alerjiniz varsa deri döküntüsüyle karşılaşabilirsiniz. Bu gibi alerjik reaksiyon meydana geldiğinde vakit kaybetmeden doktora gitmelisiniz.
Biteral Kullanırken Dikkatli Olması Gereken Kişiler
Herkes her ilacı kullanamaz. Özellikle bazı hastalıkları bulunan kişiler çok dikkatli olmalıdır. Aşağıda kullanırken dikkat etmesi gereken kişiler belirtilmiştir.
- Hamileler
- Emziren anneler
- Alkol bağımlılığı bulunanlar
- Karaciğer rahatsızlıkları olanlar
- Epilepsi hastaları
- Beyin problemi yaşayanlar
Hamileler hem kendilerinin hem de bebeklerinin sağlığı için Biteral kullanırken çok dikkatli olmalıdır. Doktor önerisi dışında kesinlikle hiçbir şey almamalılar. Yoksa bebeklerinin sağlığını olumsuz etkilemeye neden olabilirler. Emzirme dönemindeki kadınlar bebeklerine süt verdikleri için ayrı bir özen göstermelilerdir. Halk arasında sara olarak bilinen epilepsi de önemli hastalıklar arasında yer almaktadır. Dolayısıyla her ilaç kontrolsüz bir şekilde tercih edilmemelidir.
Biteral Hamilelikte Kullanılır Mı?
Şayet hamileyseniz ya da hamile olduğunuz dair şüpheniz varsa; Biteral almadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Özellikle erken safhadaki gebeliklerde Biteral’in önerilmediği bilinmektedir.
Biteral Araç ya da Makine Kullanımını Etkiler Mi?
Hastada uyku haliyle birlikte baş dönmesine benzer etkiler görüldüğü için Biteral kullanımında buna benzer belirtiler mevcutsa; araç ya da makine kullanmanızı olumsuz olarak etkiler. Yine Biteral titreme; kas sertleşmesi ya da denge bozukluğu gibi etkilere de sahip olduğu için araç ve makine kullanımında dikkat etmelisiniz!