Beslenme en temel ihtiyaçların başında yer almaktadır. Küçük çocuklarda bu ihtiyaçları karşılamak bazen anneler için çok çileli bir hal almaktadır. Çocuk doktorlarına gelen şikayetlerin başında yer alan çocuk iştahsızlığı ve beslenme zorluğu aslında incelendiğinden annenin davranışları ile birebir doğru orantılıdır.
Çocuğun bir damak tadının olduğunu unutmamak, yaşına uygun yemekleri dikkatini çekecek farklı sunumlarla yedirmek, yemesi için zorlamamak yapılabilecek en doğru adımlardandır. Yemesi için inatlaşmamak ve elinde yiyeceklerle peşinden koşmamak çok önemlidir. Çocuklara sağlıklı yemek yeme alışkanlığı kazandırmak amaçlı bazı kuralları ve püf noktaları şöyle paylaşabiliriz.
Çatışma Çocuğu Daha da Uzaklaştırır
Sağlıklı büyüme zihinsel ve fiziksel bir sorun yaşamamanın ilk adımı düzenli ve dengeli beslenmedir. Ve bu alışkanlık daha çocukluk döneminde gelişmeye, temelleri atılmaya başlanan bir durumdur. Anneler özenle hazırladıkları yemekleri çocuklara yedirirken iki tarafı da çok yoran bir tempo ve telaşın içerisine girebilmektedir. Aslında bunun yerine çocuğa bunu daha sakin doğal bir aktivite gibi göstererek bir rutin oluşturamaya çalışılmalıdır. Çatışma ve inatlaşma burada problemi daha da büyük bir çıkmaza sokabilir.
Ortamda yemek seçen bir baba ya da ebeveyn olmamasına da dikkat edilmelidir. Yemek saatlerinde herkesin bir masa etrafında düzenli olarak bir arada bulunması, yemek sıralamasının da beraber olduğu herkesin tabağını bitirdiği örnekler yaşatılmalıdır. Durumun doğal bir ihtiyacı karşılamadan daha anlamlı bir şey olmadığına çocuğu da aktarmaktır.
Oyun Başından Kaldırmak Yanlış
Çocuklara yemek yedirmek için önceden yemek hazırlığına girildiğini çocuğa bu eylemle ilgili bilgi vererek ön hazırlığı yapmalıyız. Eğlenceli bir aktivite ya da oyunun içinden alıp yemek masasına gitmeye zorlamak çocuğu mutsuz edecektir. Ancak ön hazırlığı belirtilmeli oyununu tamamlayacağı süreyi planlamasına yardımcı olmalıdır. Çocuklar bazen bu süreci önemsemez masaya katılıp yemek yemek istemezse ısrarcı olmamalı.
Ailenin diğer bireyleri masaya oturmalı onun yaptığını önemsemeden yemeğe devam etmeli. Sonradan hiçbir şekilde yanına yemek taşımayın. Anneler burada dayanamayıp müdahale ederse amaca ulaşmak zorlaşır. Yemeğin belli bir zamanda masada diğer aile bireyleriyle yapılan rutin bir ihtiyaç karşılama olduğunu öğrenmeli ve bunun rutinini kabul etmeli. Amaç bu öğretiyi yaptıklarımızla, kararlı bir şekilde çocuğa aktarmaktır. İlgili Link: Çocuk Odası Dekorasyon Önerileri
Oyun ve Eğlenceyle Yedirilmeli
Çocuğun dünyasına giden en kestirme yol oyundur ve oyunlarına eşlik etmek onların dünyasına dahil olmaktır. Günümüzde çocukların erken yaşta tanıştığı televizyon, cep telefonu ve tablet oyunlarına eşlik etmek kesinlikle anlatılmak istenen oyun kavramı değildir. Bu alışkanlık günümüz annelerin başvurduğu bir yöntem olsa da kesinlikle yapılmamalıdır. Yedirilecek yemeğe gülen yüz şekli vermek ya da sevdiği bir figürle yaratıcı bir sunum dikkatini çekerek yemeğe motivasyonu artırabilir. Mesela sunulan yemeğe yepyeni bir isim takmakta sonrasında işinizi keyiflendirebilir.
Yemek Saati Dışında Acıkırsa Yedirilmemeli
Uzmanlar çocuğa yemek yemenin bir saati olduğunu ve herkes beraber yemek saatinde masada bulunmadığı için sonrasında ya da istediği zamanda yemek yiyemeyeceği konusunda kararlı bir duruş sergileyen ebeveynlerin kararlı şekilde durduklarında bir süre sonra bu sorun olmaktan çıktığını göreceklerini belirtmektedir. Anneler çocuğa bunu söyledikten sonra yorumda bulunup olayı terbiye etmek olarak konuşup dile getirmemeli, bir sonraki öğün için lezzetli şeyler hazırladığını vurgulayıp konuyu geçiştirmelidir.
Hatta sevdiği yemekleri bir sonra ki öğünde hazırlamakta olumlu olacaktır. Masada model olan diğer aile bireyleri tabaklarında yemek bırakmamalı ve çocuğa masada yemek yerken sürekli ‘yemek ye’ komutu verilmemelidir. Çocukların bunun rutin olduğunu yemeğini bitirmesinin doğal olduğunu kabullenmesi bu şekilde sağlanabilir. Sürekli komutlarla yemek yiyen çocuk bir süre sonra dikkat çekmek için bunu kullanmaya başlayabilir.
Onun da Damak Tadı Var!
İşte en büyük yapılan hatalardan biri de çocuğunun bir damak lezzeti olduğunu unutmamaktır. Bireyler özellikle anneler bunu kabul etmemektedir. Yemekten zevk almadığı reddettiği yemekler için ısrarcı olunmamalı. Yemek sonrasında maddi bir ödül vaat edilmemeli. Yemeğin yaşamsal bir ihtiyaç olduğunu ve yapılmasının gerekliliğini anlamalıdır. Yemek sonrası sadece eğlenceli aktiviteler yapılacağını bilmesi keyifle yemeğini bitirmesine yardımcı olacaktır. Hastalık dönemlerinde ise iştah azalmasının doğal olduğu unutulmamalı ısrarcı olmamak sürecin geçici olduğunu unutmamak gerekmektedir.