Çocuklarda Şaşılık Neden Olur Tedavi Yöntemleri | Dinamik Yaşam
Çocuklarda Şaşılık Neden Olur Tedavi Yöntemleri | Dinamik Yaşam

Şaşı olmayan göz, iki yöne de paralel yönde bakabilir. Şaşılık ise iki gözün paralel olarak bakabilme yetisini kaybetmesidir. Her iki gözde de göz dışında 6 adet kas sistemi yer alıyor. Gözlerin birinde ya da her ikisinde kuvvetin fazla ya da az olması önemlidir. Eğer kuvvetin oranında sorun var ise gözlerde şaşılık meydana geliyor. Gözlerden biri düz yöne bakarken bir diğeri dışa, içe, aşağıya ya da yukarıya kayabiliyor. Bazı vakalarda her iki gözde de kayma oluşabiliyor. Hastalığın boyutuna göre şaşılık geçici veya kalıcı olabilir.

Şaşılık Tedavisinde Erken Tanı 

 

Şaşılığın tedavi edilmesi için, erkenden konulan teşhis çok önemlidir. Bir bebeğin  doğduğu andan itibaren düzenli aralıklar ile göz kontrolünün yapılması gerekiyor. Eğer kontroller yapılmazsa; gözlerde estetik sorunlar ve ömür boyu devam edecek problemler oluşabilir. Göz kontrolünün yapılması için, mutlaka gözlerde problem oluşması gerekmiyor. Şaşılığın ilk belirtilerinde gözlerin sulanması önemli bir unsurdur. Şaşı olan çocuklarda devam eden baş ağrıları vardır. Çift görseller görmek yürürken zorlanmasına neden olur. Bulanık görüntü belirli bir zaman sonra mide bulantısı ile sonuçlanabilir.

Şaşı Olmanın Nedenleri 

 

Şaşılık genetik ve çevresel etkenlerin bir araya gelmesi sonucunda oluşabiliyor. Sorunlu geçen hamilelik dönemleri, problemli doğum anları, çocuğun gelişim süreci, bebeklik ve çocukluk döneminde geçirilen hastalıklar şaşılığın oluşmasına neden olabiliyor. Gözünde kayma olan bir ebeveynin çocuğunda da aynı durumun olma ihtimali yüksektir. Çocuklar da 2 yaşından sonra ortaya çıkan şaşılık, genetik nedenlere bağlıdır. DNA sistemi ile ilişkili olarak bir çocuğun şaşılığa yatkınlığı var ise, travma sonrası da ortaya çıkabilir.

Tedavisi Nasıl Yapılır?

 

Gözün hareketini yönlendiren merkezi sinir sistemidir. Sinirde oluşabilecek felç, gözde kaymanın oluşmasına neden olabiliyor. Trafik kazaları, kafanın travma yaşaması, kaslarda felç göz tembelliğinin sebepleridir. Bebeklik ve çocukluk dönemlerinde oluşan çoğu göz kayması gerçekçi olmayabiliyor. Göz kapağı ve burun kök kısmının geniş olması ile ilgilidir. Şaşılık tedavisinde öncelik ile gözlük kullanılır. Gözlük kullanılmasına rağmen şaşılık düzelmez ise cerrahi bir müdahalenin uygulanması gerekir. Ameliyat esnasında çocuğa genel anestezi işlemi uygulanıyor. Şaşılığa neden olan kaslara toksin enjeksiyonu yapılır. Yaklaşık 6 aylık bir zaman dilimi içerisinde etkisi devam ediyor. Cerrahi ameliyat sonrası hekim tarafından anlatılan tavsiyeler uygulanmalıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz