Birçok insanda yaygınca görülen bu rahatsızlık insanların yaşam koşullarını yüksek oranda etkilemekte ve yanında birçok duygusal bozukluklarını da çağırmaktadır. Çocuklarda sinüzit neden olur ve tedavi yöntemleri nelerdir? Sinüzit nasıl tedavi edilir?
Çocuklarda Sinüzite Ne İyi Gelir?
Bu yazımız içerisinde çocuklarınızda bulunan sinüzit rahatsızlığı ile ilgili bilinmesi gereken bilgileri ve tedavi yöntemlerini ele alacağız. Öncelikle sinüzit kavramını anlayalım.
Sinüzit Nedir?
İnsan yüzündeki kemiklerin aralarında boşluklar bulunmaktadır. Bu boşlukların içerisine iltihap dolmasıyla oluşan bir çeşit rahatsızlıktır. Kronikleştiği zaman insana çok rahatsızlık veren bir hastalıktır.
Sinüzitin Nedenleri Nelerdir?
Sürekli solunum yollarında enfeksiyon oluşması, burun kemiğinin pozisyonundaki problemler, burun ve geniz içerisinde et veya tümör bulunması, sigara kullanmak, bulunduğu havanın kirliliği gibi nedenleri sıralayabiliriz.
Bunların dışında çocuğunuz ıslak kafayla gezmesi sinüzit rahatsızlığının oluşmasında en önemli etkenlerden birisidir. Duştan çıktıktan sonra mutlaka saçlar kurulanmalı ve soğuğa maruz kalmamalıdır.
Sinüzit Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
En çok bilinen belirtisi baş ağrılarıdır. Ancak her kafası ağrıyan bende sinüzit var zannetmemelidir. Bu birçok olaya dayanabilir. Sinüzit hastalığına yeni yakalanmış birisi, bir an önce tedavi olmalıdır. Çünkü sinüzit, gün geçtikçe ilerleyen bir hastalıktır.
- Sürekli grip oluyor ve rahatsızlığınız uzun süre devam ediyorsa
- Göz altında bulunan kemiklerde, alın kısmında zonklayıcı türden ağrı oluyorsa
- Gözlerinizi şişmiş gibi hissediyorsanız
- Burnunuz tıkanık haldeyse ve mukus rengi yeşil tonundaysa
- Boğaz ve bademcik ağrılarınız oluyorsa
- Uyandığınız zaman boğazınızda geniz akıntısına bağlı kurumalar varsa
- Ara ara ateşleniyorsanız
- Ağzınızda değişik kokular oluşuyorsa
Bu sinüzit olduğunuz anlamına gelir. Normal bir sinüzit hastalığı bulunan kişide yukarıdaki belirtilerin birçoğu görülür. Belirtilerden sadece birkaçı mevcutsa, mevsimsel bir hastalık olabilir.

Sinüzit Nasıl Teşhis Edilir?
Teşhis için öncelikle doktora gitmeli ve doktora rahatsızlığınızı anlatmalısınız. Doktor yaşa ve duruma bağlı olarak endoskopi yöntemiyle veya tomografi çekimiyle sinüzit rahatsızlığınızı teşhis edecektir.
Sinüzit Nasıl Tedavi Edilir?
Sinüzit durumunuza bağlı olarak aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz. Eğer sinüzitiniz akut sinüzit yani gelişmemiş durumdaysa tedavisi daha kolay olabilmektedir. Ancak sinüzitiniz ve sinüzite bağlı belirtileriniz artmışsa kronik olarak adlandırılır. Doktor tedavisi gerekecektir.
a) Sinüziti Evde Tedavi Etmek
Evde kullanabileceğiniz bazı yöntemler vardır. Eczanelerde bulunan sinüzit için deniz tuzu ve aparatlarını aldıktan sonra kullanımını öğrenip burnunuza uygulayabilirsiniz. Bu yöntemde burun deliğinden tuzlu su veriliyor ve sinüsleri dolaşarak diğer burundan akması sağlanıyor. Aynı şey diğer burun deliği için de uygulanıyor. Ancak kullanımını iyi bir şekilde öğrenmelisiniz. Aksi takdirde su nefes borusuna kaçabilir.
Diğer bir evde uygulayacağınız yöntem, yine akut sinüzite sahip bireyler için şeker pancarı suyu kullanmaktır. Alacağınız şeker pancarını iyice rendeledikten sonra elinizle sıkıp suyunu çıkarmalısınız. Çıkardığınız suyun içerisinde hiçbir kalıntı kalmadığından emin olduktan sonra hasta olan kişi bu suyu burnundan genizlerini yakacak şekilde çeker. Biraz bekledikten sonra yumuşayan mukus haraketli hale gelir ve hasta burnunu temizler. Birkaç sefer tekrarlanan bu olayı çok fazla yapmayın ki burun kanallarınız zarar görmesin.
b) Sinüziti Doktora Giderek Tedavi Etmek
Kronik sinüzite bağlı kişilerde bu olay biraz zordur. Doktorun yapacağı müdahalelerde dokularınıza zarar gelme olasılığı vardır. Genelde ameliyat yöntemi kullanılır. Ameliyat olabilmesi için çocuğun yaşı 13’ten büyük olmalı ve çocuğun yüzündeki gelişim tamamlanmış olmalıdır. Burun kanalları dar olan bireylerde ameliyat önerilmiyor.
Yapılan bütün uygulamalara rağmen hala sinüzit rahatsızlığınız geçmediyse ameliyat olmayı deneyebilirsiniz. Ancak bu öyle bir rahatsızlıktır ki tekrar etme olasılığı çok yüksek. Sizi 5-6 yıl kadar idare edebilir ve enfeksiyon olması nedeniyle tekrardan başlayabilir.