Endoskopik sinüs cerrahisi nedir? Endoskopik sinüs cerrahisi, burun ve sinüslerin içine bakmak için küçük bir video kamera veya endoskop kullanımını içeren minimal invaziv bir uygulamadır. Bu tarz işlemlerde cerrah burnunuzun arkasında küçük bir kesi yapar ve endoskopu içinden geçirir. Endoskop bir TV monitörüne bağlıdır. Böylece ameliyat sırasında burnunuzun içinde neler olup bittiğini görebilirsiniz. Endoskopik sinüs cerrahisi genellikle lokal anestezi altında yapılmaktadır. Yani bu işlem sırasında uyanık olursunuz ancak işlem sırasında herhangi bir ağrı hissetmezsiniz.
Endoskopik Sinüs Cerrahisi Nedir?
Endoskopik sinüs cerrahisi, kronik veya tekrarlayan sinüs enfeksiyonlarını ve diğer sinüs problemlerini tedavi etmek için kullanılan bir işlemdir. Bu uygulama bazen endoskopik etmoidektomi veya endoskopik mukozal rezeksiyon olarak da adlandırılmaktadır. Endoskopik sinüs cerrahisi, bir endoskop kullanılarak burun içinde yapılır. Cerrah, endoskop aracılığıyla sinüslerin iç yüzeyini görebilir. Cerrah, hastalıklı dokuyu sinüslerin astarından çıkarmak için bir lazer ışını kullanır.
Endoskopik Sinüs Cerrahisi Neden Önemlidir?
Endoskop, ucunda bir ışık ve kamera bulunan ince, esnek bir tüptür. Burundan ve boğazdan sokularak cerrahın burun boşluğu ve sinüslerin içini görmesini sağlar. Cerrah daha sonra herhangi bir engelleyici dokuyu kesmek için elektrikli bir bıçak kullanabilir. Endoskop ayrıca forseps ile toplanabilen dokuyu çıkarmak için araçlara sahiptir. Bu araçlar, mukus veya kan pıhtılarını çıkarmak için kullanılan sepetler, kancalar ve emme cihazlarını içermektedir.
Kronik sinüziti olan çoğu insan, bir doktora görünmeden önce haftalar boyunca semptomlara sahiptir. Bu süre zarfında, birçok hasta doktorlarını görmeden önce reçetesiz ilaçları ve diğer tedavileri denenmişti. Bu, doktorların hangi ilaçların sizin için en iyi olacağını bilmelerini zorlaştırabilir. Tam da bu noktada devreye Endoskopik sinüs ameliyatı girmektedir. Bu uygulama sayesinde hem tanı hem de tedavi noktasında önemli kazanımları sahip olmak mümkün olmaktadır.
Aşağıdaki durumlarda endoskopik sinüs cerrahisi önerilmektedir;
- Antibiyotiklere veya diğer tedavilere yanıt vermeyen kronik sinüs enfeksiyonlarınız varsa
- Burun pasajlarınızın tıkanmasına neden olan ve koku alma duyunuzu bozan nazal polipleriniz varsa
- Burnunuzdan temiz akıntılı tekrarlayan sinüzit ataklarınız varsa, ancak göz veya kulaktan akıntı gelmiyorsa
Görüldüğü üzere Endoskopik sinüs cerrahisi söz konusu olduğu zaman karşımıza çok geniş bir uygulama alanı çıkmaktadır. Tam da bu noktada bu tarz işlemlerin mutlaka alanlarında uzman olanlar tarafından yapılıyor olması şarttır.
Endoskopik Sinüs Cerrahisi Hangi Durumlarda Önerilmektedir?
Endoskopik sinüs ameliyatı genel anestezi altında yapılmaktadır. Bu nedenle işlem sırasında uyursunuz ve ağrı hissetmezsiniz. Bu işlem genellikle yaklaşık 30 dakika sürer, ancak iyileşme süresi kişisel durumunuza göre değişir. Genel olarak bu uygulama ayakta tedavi bazında yapılabilir. Bu da ameliyattan sonra eve gideceğiniz anlamına gelmektedir. Çocuklarda sinüzit sorununa bu yöntemin uygulanıp uygulanamayacağını doktorunuza danışınız.
Endoskopik sinüs cerrahisi, kronik sinüzit semptomlarını hafifletmeye yardımcı olan minimal invaziv bir işlem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu işlem; burnunuzun ve sinüslerinizin içini incelemek için bir endoskop kullanılarak çalışmaktadır. Endoskopun üzerinde, cerrahınızın çalışırken canlı görüntüleri bir monitörde izlemesini sağlayan küçük bir kamera bulunmaktadır.
Endoskopik sinüs ameliyatı işlemi, burun pasajlarının açılmasını ve düzgün şekilde boşalmasını engelleyen mukus veya poliplerin çıkarılmasını içermektedir. Bu, nefes almayı iyileştirir ve burun boşluğundaki iltihabı azaltır. Sinüs cerrahisi denilince en sık yapılan cerrahi endoskopik sinüs cerrahisidir. Bu tür ameliyatlar küçük bir kamera ve küçük aletler kullanılarak yapılır. Bütün bu bilgiler ışığında Endoskopik sinüs ameliyatının son derece üst düzeyde bir operasyon olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz.

Endoskopik Sinüs Cerrahisi Öncesi Yapılacaklar Nelerdir?
Bazı doktorlar, mide zarını tahriş edip kanama riskini artırabileceğinden, bu tür ameliyatlardan önceki iki hafta içinde aspirin almaktan kaçınmanızı önerilmektedir. Ayrıca işlemden birkaç hafta önce bazı ilaçları bırakmanız gerekebilir. Bu ilaçlar iltihaplanmaya neden olabilir. Bu da ameliyattan sonraki iyileşme sürecinizi zorlaştırabilir. Endoskopik sinüs cerrahisi, sinüsleri tıkayan dokuları çıkarmak için minimal invaziv bir işlem olduğundan son derece titiz bir süreci berberinde getirmektedir.
Endoskopik Sinüs Ameliyatı Hangi Fırsatları Sunmaktadır?
İnsanların endoskopik sinüs cerrahisi yaptırmalarının en yaygın nedeni, kronik rinosinüzit olmalarıdır. Bu tarz rahatsızlıklar; burun akıntısı, yüzde ağrı, yüzde basınç hissi, dolgunluk ya da burunda kaşıntı hissi gibi durumlarda akılara gelmektedir. Yine nazal akıntı ya da hapşırma gibi semptomlar rinosinüzit tarzı rahatsızlıkların belirtileri arasında yer almaktadır.
Endoskopik sinüs cerrahisi, kronik sinüzit, nazal polipler ve nazal kaviteyi etkileyen diğer durumlar için güvenli ve etkili bir tedavidir. Endoskopik sinüs cerrahisinde buruna endoskop adı verilen küçük bir tüp yerleştirilir ve doktorun etkilenen dokuyu görmesi sağlanır. Endoskopa bağlı küçük bir kamera, bir video monitöründe görülebilen büyütülmüş bir görüntü sağlar.
Minimal invaziv olduğundan, endoskopik sinüs cerrahisinin sinüs hastalığının tedavisi için geleneksel açık cerrahi prosedürlere kıyasla daha az yan etkisi ve komplikasyonu vardır. Endoskopik sinüs cerrahisi, kronik sinüziti tedavi etmek için minimal invaziv bir prosedürdür. Burundaki küçük kesilerden sinüsleri tedavi etmek için aletlerin ve bir video kameranın kullanılmasını içerir. Ameliyat genel anestezi altında yapılır ve ayakta tedavi bazında yapılabilir.