Isırgan otunun yüzeyinde yakıcı tüyler vardır. Temas edilmesi halinde bir süre elde yanma hissine neden olur. Bu sebeple toplanırken eldiven kullanmakta fayda olacaktır. Ot tüketilmeye hazır hale getirildiğinde zaten bu özelliğini kaybettiği için sıkıntısız tüketilebilir. Bitki aslında Kuzey Asya kökenlidir. Ama bütün dünya, geçmişten günümüze bu bitkiden pek çok alanda faydalanmıştır. Mısırlıların dahi tedavi amaçlı bu ottan yararlanmışlardır. Bu gün ise ısırgan otu ve faydaları üzerine yapılan araştırmalar neticesinde şu sonuçlara varılmıştır;
- Bağışıklık sistemi güçlendirir
- Safra kesesini korur
- Vücudun toksinlerinden arınmasını sağlar
- Metabolizmanın sağlıklı bir şekilde çalışmasına katkıda bulunur
- Vücuttaki dolaşımın kalitesini artırır
- Cildi güzelleştirir
- Romatizma ağrılarını hafifletir
- Menopozun neden olduğu olumsuzlukların en aza indirilmesine yardımcı olur
- Böbrekleri korur, taş ve kum oluşumunu önler
- Sindirime yardımcı olur
- Kan basıncını düşürür
- Şeker hastalığına engel olur
- Vücuttaki hormonları düzenler
- Hemoroit ile mücadele eder
- Solunun sıkıntılarının giderilmesine yardımcı olur
- İdrar söktürücü özelliği vardır
- Yüksek tansiyonu dengeler
- Bazı alerjik reaksiyonların azalmasına katkıda bulunur
- Eklem ağrılarına iyi gelir
- Kanı temizler
- Gut hastalığının tedavisine yardımcıdır
- Prostat kanseriyle mücadele eder
- Egzamaya iyi gelir
- Saç sağlıklı olmasına katkıda bulunur
- Emziren kadınların sütlerinin çoğalmasını sağlar
- Regl döneminde yaşanan ağrıları hafifletir
- Diş etlerinde yaşanan sıkıntıları giderir
- Kalp sağlını korur
Isırgan otu faydaları gündeme geldiği zaman çok sayıda farklı alternatif seçenekten söz etmek mümkün olmaktadır. Eski zamanlardan bu yana uzanan süreç içerisinde ısırgan otunun oldukça faydalı olduğuna dair yaygın bir bilgi de mevcuttur. Son zamanlarda yapılan bilimsel çalışmalar da ısırgan otunun insan sağlığına son derece faydalı bir bitki olduğunu ifade etmek de mümkün olmaktadır. Peki, ısırgan otunun besin değeri nasıldır?

Isırgan Otunun Besin Değeri
Isırgan otu, insan sağlığı için mucizevi olan ve neredeyse aklınıza gelen her türlü sıkıntıyı giderme gücüne sahip olan bir bitkidir. Kalori olarak bakıldığında ise 100 gram otun yaklaşık 42 kaloriye tekabül ettiği görülür. Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. Bunlar;
- Kalsiyum
- Histamin,
- Potasyum
- Demir
- Magnezyum
- A,B2,K,C ve D vitaminleri
- Fosfor
- Lutein
- Formik asit
- Beta-karoten
Isırgan Otu Nasıl Tüketilir?
Birçok hastalık için şifa kaynağı olan bitkinin değişik formlarda tüketildiği görülür. Sıklıkla çay olarak tüketimi tercih edilir. Bitkiler genel olarak pişirildiğinde besin değerlerinde kayıplar yaşarlar. Isırgan için bu söz konusu olmadığından pişirilerek de tüketildiği görülür. Bu sebeple de çorbası yapılır.
İlgili Link: Kişniş ve Bilinmeyen Faydaları
Değişik yörelerin damat tatlarına uygun olacak şekilde, çok çeşitli tariflerle yemekleri yapılır. Böreklerin iç harcına koyulur. Salatası yapılır. Önceleri bitkinin yaprakları ve kökleri kullanılırken, Isırgan otu ve faydaları noktasında alınan verimi artırmak için günümüzde tohumları dahi yaygın olarak kullanılmaktadır.
Isırgan Otunun Yan Etkileri Nelerdir?
Genel olarak bakıldığında bu ot oldukça sağlıklı ve faydalıdır. Ama her üründe olduğu gibi az da olsa yan etkilerin görüldüğü, insanların sıkıntılarla karşılaştığı durumlar meydana gelebilir. Otu yedikten sonra mide bulantısı, karın ağrısı veya vücudun her hangi bir bölgesinde kızarıklık, kaşıntı gibi durumlar yaşanması halinde doktora başvurulmalıdır.
Ayrıca kadınların hamilelik dönemlerinde de bu tarz bitkileri tüketme konusunda dikkatli olmaları gerekir. Bu dönemde vücutlarında yaşanan hormonal değişimler nedeniyle anne, bebek sağlığı adına bu otları tüketmeleri tavsiye edilmez. Buna ek olarak her şeyin fazla tüketilmesinin sağlıklı bireyler için dahi sıkıntı yaratacağı unutulmamalıdır. Çay formunda tüketilmek istendiğinde 3 su bardağından fazla içilmemelidir.
Isırgan Otu Nasıl Temizlenir?
Isırgan otu ve faydaları konusunda bilgi sahibi olan herkes bu bitkiyi, beslenme düzenine entegre etmeye çalışmalıdır. Geniş bir tüketim yelpazesine sahip olan bitki istenilen forma yenilebilir. Öncelikle bitkiye dokunulmadan önce ellere zarar vermemesi için eldiven takılmalıdır. Sonrasında bol su ile iyice yıkanmalıdır.
İlgili Link: Damla Yağı
Başka bir taraf da bir tencere su kaynatılarak otlar suya koyulmalı 4,5 dakika kadar kaynar suyun içinde bekletilmelidir. Bu aşamadan sonra ise otları sudan çıkarılma, tuzla iyice ovulmalıdır. Yine bir süre beklenildikten sonra otlar tekrar yıkanmalıdır. Bu son adımdan sonra istenildiği şekilde kolayca tüketilebilir.