Günlük yaşantıda tuvalet ihtiyacı oldukça büyük önem taşır. Öyle ki tuvalet ihtiyacının giderilmesi yaşam boyunca ciddi sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir. Fakat bazen tüketilen besinlerden veya kullanılan ilaçlardan dolayı, tuvalet ihtiyacı giderilirken bazı sorunlar ile karşı karşıya kalınabilir. Bu anlamda çocuk veya yetişkinlerde, her yaş grubunda sıklıkla yaşanan kabızlık nedenleri ve kabızlığa ne iyi gelir birçok insanın şikayetçi olduğu durumlar arasında yer alır. Genellikle bilinçsiz tüketilen besinlerden kaynaklanan kabızlık, karın ağrısı gibi bazı şikayetleri de beraberinde getirir.
Kabızlık Nedir?
Toplum hayatında sıklıkla görülen kabızlık nedenleri ve kabızlığa ne iyi gelir sorularına cevaben, bilinçsiz ve kötü beslenme, modern hayatın getirdiği stres ve hareketsizlik gibi durumlar sonrasında ortaya çıkabilir. Kabızlık kendi başına bir hastalık olmamak ile beraber başka bir hastalığın belirtileri ile birlikte ortaya çıkan şikayet olarak bilinir. Kabızlık, yaşayan kişiler tarafından önemsenmese de hayat kalitesinde oldukça etkili olan bir sağlık problemidir. Bağırsak hareketleri sonucunda belirti veren kabızlık, dışkının sertleşmesi ile ortaya çıkar. Dışkıda yaşanan bu sertleşme sonucunda kişiler tuvalet ihtiyacını giderirken zorlanırlar. Sindirim sisteminin normalden daha yavaş çalışması ile birlikte besinlerin bağırsaktan olduğundan fazla sıvı emmesi kabızlığa neden olur. Bu sebep ile dışkı kuru ve sert bir hale gelir. İlgili Link: Gastrit Hastalığı Nedir?
Kabızlık durumu her yaş grubunda ve cinsiyette ortaya çıkabilir bir durumdur. Fakat kadınlarda erkelere oran ile daha fazla görülür. Sağlıklı bir bireyin haftada en az 3 defa büyük abdeste çıkması gerekirken, dışkılama hızı metabolizmanın çalışma hızına göre değişiklikler gösterebilir. Bunun yanı sıra kabızlık yaşayan kişiler bu ihtiyaçlarının süresinin uzaması ile birlikte şikayet durumları artar.
Kabızlık Neden Olur?
Yaşam tarzına göre yaşanma sıklığı değişen kabızlık nedenleri ve kabızlığa ne iyi gelir merakına cevap arayanlar için, günlük beslenme düzeni nedeni ile veya yaşam aktiviteleri dolayısı ile ortaya çıkar. Beslenme öğünlerinde yeterli miktarda su tüketimi yapılamaması veya lifli besin tüketilmemesi kabızlığın nedenleri arasında yer alır. Bunun yanı sıra çok fazla süt ve süt ürünleri tüketiminin yapılması bazı kişilerde kabızlık yaşama nedenlerindendir. Günlük yaşamda çok fazla hareket halinde bulunmamak ve tuvalet ihtiyacına uzun süre çıkılmaması da kabızlığın yaşanmasında kaçınılmadır.
Müshillerin veya laksatiflerin belirtilen zaman dilimi dışında uzun süre kullanılması da kabızlığa yol açar. Bunların yanı sıra doz miktarı yüksek ağrı kesici ilaçlar, anti depresanlar, demir hapları içerisinde bulunan kalsiyumlar veya antacid ilaçları da kabızlığa sebep olur. Beslenme dengesizliği dolayısı ile yaşanan bağırsak semptomları, hamilelik döneminde sıklık görülen sindirim sisteminin düzensizliği, kolon kanseri ve parkinson hastalığı da kabızlığın semptomları arasında yer alır.

Kabızlığa Ne İyi Gelir?
Kabızlığın yaşanması durumunda insanlar tarafından reçeteli ilaçların kullanımı yapılmadan bazı besinler ile giderilebilecek bir durumdur. Bu anlamda kabızlığın yaşanması durumlarında genellikle çok fazla egzersiz yapmak, daha fazla lif yemek ve daha fazla su tüketimi yapmak kabızlığın giderilmesinde en etkili yöntemler arasında yer alır.
Bunun yanı sıra kabızlık yaşayan kişiler kuru kayısı, incir, erik ve mürdüm eriği gibi kuru meyveler; elma, üzüm ve avakado gibi taze mevsimsel meyveler; ıspanak, kereviz, lahana, kızılcık, pancar, pırasa sebzeleri ve baklagiller kabızlığın geçmesinde etkilidir. Sebze ve meyveler ile birlikte besin öğünlerinde beyaz et ve balık tüketimi yapılması da kabızlığın önlenmesinde yardımcı olur. Tüketilen bu besinleri kabızlığa etki etmediği zamanalarda zeytin, zeytinyağı ve kekik kullanımı kabızlığa iyi gelen besin kategorileri arasında yer alır.
Kabızlık İlaçları
Kabızlık tedavisinde evde yapılan yöntemler yetersiz kaldığında ilaç kullanımına geçilmelidir. Öncelikle sıvı tüketimin bol miktarda artırılması gerektiği kabızlık nedenleri ve kabızlığa ne iyi gelir, müshil veya laksatif kullanılarak tedaviye başlanır. Kabızlık ilaçları içerik bakımından çok çeşitliliğe sahiptirler ve bu ilaçları genellikle eczaneden reçetesiz olarak almak mümkündür. Bunun yanı sıra kabızlık ilaçlarında doz miktarını belirlemek için doktora danışılması gerekebilir.
Kabızlığın tedavisinde kullanılan ilaçlar lif takviyeleri içerir. İnsan vücudu için oldukça güvenli olan bu ilaçlar, bol su ile tüketilmelidir. Laksatifler su yardımı ile bağırsaklarda bulunan kasları uyarır, yağlayıcılar dışkının rahat hareket etmesini sağlar. Dışkının yumuşaması ile birlikte boşaltım sistemi düzene girer.

Kabızlık Belirtileri Nelerdir?
Kabızlığın oluşması durumlarında bireylerin tuvalete çıkma sıklığı azalır. Aynı zamanda kabızlık nedenleri ve kabızlığa ne iyi gelir sorularında, yaşayan kişiler tuvalet ihtiyacını giderirken zorlandığı gibi sert veya çok küçük dışkı parçaları çıkarabilir. Tuvalet ihtiyacının giderilmesinden sonra bağırsakta boşaltım hissinin görülmemesi ve göbek şişkinliğinin oluşması kabızlık semptomları arasında yer alır. Bunların yanı sıra bağırsağı boşaltmak için göbek kısmına veya karın bölgesine el ile baskı yapma ihtiyacı hissediliyorsa ya da dışkının çıkması için parmak ile yardımcı olma eylemleri içerisine giriliyorsa kabızlığın yaşandığı söylenebilir.
Kabızlığın yaşanması durumlarında ani gelişen karın ağrısı veya krampları, tuvalet ihtiyacının hiçbir şekilde giderilememesi ve gaz çıkarılamaması durumlarında zaman kaybetmeden mutlaka doktora başvurulmalı ve tedavi edilmelidir. Kabızlık yeni başladığı dönemlerde dışkıda kan görülmesi, istemsiz kilo kaybı ve şiddetli bağırsak ağrıları ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğinden yine doktora gidilmesi önerilir. İlgili Link: Rejime Nasıl Hazırlık Yapılır
Kabızlık Nasıl Önlenir?
Kabızlık, birçok insanın yaşamak istemediği ve yaşadığı anlarda da günlük hayatını olumsuz etkileyen durumlar arasında yer alır. Bu anlamda kabızlığın yaşanmaması için bol miktarda lifli besinler tüketilmelidir. İçerisinde bol miktarda lif bulunan besinler meyveler, sebzeler, baklagiller, tam tahıllı ekmekler ve başta kepekli ekmek tüketimi tercih edilmelidir.
Aynı zamanda gün içerisinde bol miktarda su veya su tüketimi yapılması da kabızlığın önüne geçer. Bu sebep ile gün içerisinde kafein içeren besinlerden kaçınmak ve vücutta susuzluğu önleyebilecek besinlerde uzak durulmalıdır. Süt veya süt ürünleri bazı bireylerde kabızlığa neden olabileceğinden dikkatle tüketilmelidir. Ayrıca kabızlığın yaşanmaması için günlük egzersiz ve hareketler yapmakta büyük önem taşır.