Kadınlarda İdrar Kaçırma Neden Olur
Kadınlarda İdrar Kaçırma Nedenleri

Ülkemizde 30 yaşının üzerindeki her dört kadından biri idrar kaçırma problemi yaşamaktadır. İdrar kaçırma sorununu yaşayan kişilerin bu sorunu başkalarıyla paylamadıkları da anketler ile ortaya çıkmış durumdadır. Her ne kadar halk içinde utanılacak bir durum gibi gözükse de, idrar kaçırma yaşantınızı etkileyebilecek kadar önemli bir sorundur.

Kadınlarda İdrar Kaçırma Neden Olur?

İdrar kaçırma, genellikle 30 yaşını aşmış olaran kadınlarda görülüyor. Çok doğum yapan kişilerde bu risk artıyor. Menopoz dönemi ve sonrasında da görülme riski yükseliyor. 30 yaşının altında bir kadında görülüyorsa bunun sebebi muhtemelen genetik yapı veya aşırı kilo ile alakalıdır.

İdrar kaçırma nedenlerinden bazıları;

– Menopoz Dönemi ve Sonrası (Hormon değişiklikleri)

– İleri Yaş

– Aşırı Kilo (Mesane Sarkması)

– Aşırı Stres

– İç Sfinkter Kasaların Yetersizliği

– Mesane Kapasitesinin Küçüklüğü (Yapısaldır)

– Fazla Doğum Yapılması

– Doğumda Zorlanma

– Kabızlık

– Aşırı Heyecanlanmak

– Şeker Hastalığı

– Yüksek Tansiyon

– Pelvik Taban Kaslarının Zayıflaması

– Sistit ve Mesana İltihaplanması

– Vajinal İltihaplar

– İlaçlar (Özellikle depresyon ve sakinleştirici ilaçlar, tansiyon ilaçları, şeker hastalığı ilaçları ve idrar söktürücüler)

İdrar Kaçırma

İdrar Kaçırma Tipleri

  1. Strese Bağlı İdrar Kaçırma

En sık karşılaşılan idrar kaçırma nedenidir. Genellikle ani bir hareketten kaynaklanır. (Öksürme, gülme, kapşırma gibi)

Pelvik Taban Kaslarının Zayıflığı: Alt idrar yolu organlarını, pelvik taban kasları destekler. Düzgün çalışan bir pelvik taban kası, üretrayı idrar zamanına kadar kapalı tutabilir. Bu kaslar zayıf olduğu durumlarda öksürme, kabızlık, ağır kaldırma, ağır spor faaliyetleri gibi basınç uygulanması durumunda üretra açılır ve idrar kaçırma sorunu ortaya çıkar. Pelvik kasının zayıflığı genetik olabilmekle beraber, doğumda zorlanma, aşırı kilo gibi faktörlerden de kaynaklanabilir.

İç Sfinkter Kaslarının Yetersizliği: Olması gerektiği gibi çalışan sfinler kasları mesane dolumunda görev yapar ve mesane dolana kadar üretrayı kapatır. İdrar zamanında ise üretrayı gevşeyerek idrar yapmayı sağlar. Bu kasların yetersizliğinde kaslar yeterince sıkılamadığı için öksürük, hapşurma gibi ani hareketlerde idrar kaçırma görülür.

  • Taşma Tip İdrar Kaçırma: Bazı durumlarda mesane dolu iken idrar yapma isteği gelmez. Bu tip durumlarda istemsizce idrar kaçırma meydana gelir. İdrar kaçırma yaşanmasına rağmen, mesane dolu kalır. Taşma tip idrar kaçırma sorunu yaşayanlar mesanenin tam boşalmadığı hissine kapılırlar.
  • Urge İdrar Kaçırma: Halk arasında tuvaletini tutamama olarak bilinir. Kişi tuvaletinin geldiğini hisseder ancak tuvalete gidene kadar idrarını tutamaz. Mesane kaslarının fazla aktif olmasından kaynaklanır. Medikal bir şekilde tedavi edilir.
  • Karışık Tip İdrar Kaçırma: Urge idrar kaçırma ve strese bağlı idrar kaçırma belirtilerinin bir arada olduğu bir kaçırma durumudur. Testlerle anlaşılmaktadır.

İdrar Kaçırma Tedavi Yöntemleri 

İdrar kaçırma sorunu çözümsüz değildir. Bu rahatsızlığı yaşayanların yüzde 60’ı bu sorundan utanarak, tedavi olmaya gitmiyor. Ancak erteleme sadece sizin yaşamınızı ve sosyal hayatınızı olumsuz yönde etkiler. Kolayca bir uzman eşliğinde ürodinami ve ultrason gibi yöntemler ile teşhis ve tedavi yapılabilir.

Tedavide ilk tercih edilmesi gereken yöntem egzersiz tedavisidir. Mesane egzersizleri, pelvik taban egzersizleri ve programlı idrar yapmak gibi egzersizler mevcuttur. Bu programlara sıvı diyeti de eşlik edebilir.

Egzersiz yetersiz kalırsa elektriksel uyarılar içeren tedaviler uygulanır. Bunun yanısıra doktorunuz tarafından idrar tutmayı arttıracak ilaçlar da tavsiye edilebilir. Son dönemlerde botoks uygulama, sakral sinir uyarımı ve tıkayıcı materyal kullanımı gibi yöntemlere de başvurulabilir.

Son ihtimal ise ameliyat yani cerrahi tedavidir. Mesane ebüzücü kasları yukarı kaldırma, yapay idrar kaçırma kontrol sistemi ve düşük girilimli aslı ameliyatları uygulanabilir.

İdrar Kaçırma Pedi Kullanımı

İdrar kaçırma sorununuzun düzelme döneminde mesane pedi kullanabilirsiniz. Bu pedler regl dönemi pedlerinden farklıdır. Sıvıyıhapsederek, sızıntı yapmazlar. Regl pedleri kullanılmamalıdır. Çünkü bu kadar ince ve yoğun sıvıyı tutamazlar.

İdrar kaçırma problemi oldukça yaygındır ve çözümü de mümkündür. İdrar kaçırma sorunu yaşıyorsanız. Bir an önce bir üroloji uzmanına giderek muayene olmalısınız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz