Kahkaha Çiçeği
Kahkaha Çiçeği Nedir | Evde Kahkaha Çiçeği Bakımı

Kahkaha çiçeği; gündüz sefası, çit sarmaşığı, yıldız sarmaşığı ve ay sarmaşığı gibi isimlerle anılır. Dünyada ise en çok petunya ismi ile bilinir. Tohumdan ekilen bu bitki kısa sürede büyüyüp gelişir. Bu yüzden yetiştirmesi kolay bir bitkidir. Ülkemizde yaygın olarak yetiştirilen bir çiçek türüdür. Evlerin balkonlarında, parklarda ve bahçelerde her yerde kaşımıza çıkan kahkaha çiçeğinin dünya genelinde 20den fazla çeşidi bulunuyor. Petunya yani kahkaha çiçeği mor, kırmızı, beyaz gibi farklı renklere sahip olabiliyor. Kolay ve çok sık çiçeklenen bitki doğru bakıldığı zaman uzun yıllar yaşayabilir. Evde bakımı kolay olduğu için çok sık tercih edilir.

Evde Kahkaha Çiçeği Nasıl Yetiştirilir ?

Kahkaha Çiçeği Nasıl Yetiştirilir

Bahçenizde ve balkonunuzda renk renk çiçek yetiştirmek istiyorsanız kahkaha çiçeği ideal bir seçim olacaktır. Hızlı çiçeklenen bir bitki olduğu için tohumdan alınıp ekim yapılır. Tohumunu temin etmek için çiçekçilerden, yapı marketlerinden ve bitki reyonlarını kullanabilirsiniz. Doğrudan güvenilir internet sitelerini kullanarak online olarak da sipariş geçebilirsiniz.

Kahkaha çiçeğinde toprak seçimi önemlidir. Kumlu ve taşlı topraklar bu çiçek için ideal seçim olacaktır. Torf bakımından zengin topraklarda daha hızlı ve verimli büyüme sağlanır. Piyasada satılan petunya toprağı şeklinde satılan toprakları satın alıp bu çiçeği yetiştirmek için kullanabilirsiniz. İlgili Link: Bakımı Kolay 5 Salon Bitkisi

Kahkaha çiçeğinin ekim zamanını tespit ederken yaşadığınız yerin iklim koşullarına dikkat etmelisiniz. Ekim için en uygun ay ilkbahar aylarıdır. Ilıman iklimlerde koşullar sağlandığı sürece kış aylarında bile yetiştirilir. Tohumlar çimlenene kadar saksının 16-22 derece sıcaklıkta bulunması gerekir.

Kahkaha çiçeği tohumları toprağa ekilmeden 1 gün önce nemli ve temiz bir beze sarıp bekletirseniz çimlenme süreci hızlanır. Tohumları toprağa ektikten sonra üzerini kalın bir toprak tabakası ile kapatın. Tohumun üzerine en fazla 1 santim kalınlığında çok sık olmayan toprakla kapatın. Yumuşak dokulu geçirgen toprak üzerine çok bastırmadan, tohumların yukarı hareketine zarar vermeyecek şekilde havalanmasını sağlayın. Çimlendikten sonra büyüyen fideler en az 10-15 santim olduğunda yer değişikliği yapabilirsiniz.

Evde Kahkaha Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır ?

Kahkaha Çiçeği Nedir Nasıl Bakılır

Evde kahkaha çiçeği besliyorsanız bakım yaparken bazı püf noktalara dikkat etmeniz gerekir. Aksi taktirde uzun ömürlü olan bu çiçeğin ömrü uzun olmayacaktır. Kahkaha çiçekleri güneşe maruz kalmayı sevmez. Bu yüzden onu yarı gölge alanlarda yetiştirmelisiniz. Sulama vakti için en ideal zaman ise akşam saatleridir. Çok nemli toprakları sevmediği için çok sık sulamayın. Toprağı kurumaya başlayınca sulayın. Toprağın tamamen kurumasını beklemeden sulama yapmalısınız.

Kahkaha çiçeklerinizi rüzgardan koruyun. Balkon ve bahçenizde rüzgar alan yerlerden uzak tutun. Çiçek büyüdükçe boyu uzar ve adeta bir sarmaşık gibi her yeri sarar. Çiçeğe mutlaka orkide çiçeklerinin bakımında olduğu gibi destek sağlamalısınız.

Kahkaha çiçeğinin ekim zamanı en uygun Mart, nisan aylarıdır. Uygun şartlar sağlandığında kış aylarında da ekilebilir. Çimlendirme için ortam sıcaklığını 16-22 dereceye getirin. Tohumun çimlenme süresi 3-10 gündür. Çimlenecek toprağın çok sulu olmamasına ve hafif nemli olmasına dikkat edin. Işık gören bir yerde çimlendirme yapılmaz.  Kahkaha çiçeğinin toprağının sulanması el fısfısı ile yapılır.

Fideleri güneş ışığına çıkarmadan önce yarı gölge ortamda 15 gün dış koşullara alışmasını sağlayın. Bitkinin çiçeklenmesi yaz boyunca devam eder. Çiçeğin boyu 3-4 metre uzar.

Kahkaha çiçeğini bahçeye ekmek istiyorsanız, ona güzel bir yer tahsis edip kıştan kalan çiçekleri temizlemelisiniz. Toprağını çapalayarak havalandırmanız gerekir. Geçirgen, yumuşak ve hafif aside kaçan çiçekli bitki toprağa ilave edin. Ekilecek alanı 1-2 hafta dinlenmeye bırakın.

Satın aldığınız petunya tohumlarını dikim alanlarına çukur kazarak yerleştirin. Haziran- Eylül dönemlerinde açan petunyalara yaz boyu çiçek besini verin. Böylece çiçek daha coşkulu açar. İlgili Link: Adım Adım Bambu Bakımı

Kahkaha çiçeği saksı çiçeklerinin bir numaralı yıldızıdır. Patlıcangil ailesine mensuptur. Ilıman bölgelerde yaşamayı sevdiği için yarı gölge alanlarda yetişir. Zarar görmemesi açısından sert rüzgârlardan korumalısınız. Canlı kalması için solan çiçekleri kesmelisiniz. Gerekli koşulları sağladığınızda, suyunu zamanında ve yeterli düzeyde verdiğiniz zaman kahkaha çiçeklerinin ömrü uzun olur. Çiçek bakımı ve beslemesi sevgi ile yapılacak bir iştir. Sevginizi verdiğiniz zaman bu çiçekten uzun vadede mükemmel bir verim alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz