Kalp krizi geçiren birine acilen müdahale edilmesi çok önemlidir bunun için öncelikle kalp krizinin belirtilerinin ne olduğunu bilmek, kalp krizinin nasıl gerçekleştiğini, nasıl bir rahatsızlık, nelerin kalp krizini tetiklediğini bilmeniz gerekir. Şimdi bu önemli konuların hepsine tek tek bakalım, önce kalp krizi nedir onu öğrenelim.
Kalp Krizi Nedir?
Kalp krizi, kalbin beslenmesini sağlayan atardamarların biranda tıkanması sebebine bağlı kalp kasına yeterli miktarda oksijen ulaşımı sağlanamaması halinde kalbin kas dokusunda hasar görmesidir.
Tıkanan damar sonrası kan akışının durması ile kalp ciddi zarar görür bu yüzden kalp krizin de erken müdahale çok önem taşımaktadır.
Erken fark edilen kalp krizinin her saniyesi kalbin işlevini yitirmemesi için hayati önem taşır. Peki, kalp krizi neden oluşur ve kimler risk faktörleri içerisin de yer alır şimdi bunları inceledikten sonra kalp krizi belirtilerine ve kalp krizi anında neler yapmamız gerektiğine bakalım.
Kalp Krizinin Nedenleri Nelerdir?
Kalp krizinin temel nedeni damarların tıkanması sonucu kalbe kan akışı ve oksijen ulaşımının gerçekleşmemesidir.
Peki, damarlar neden tıkanır? Vücudumuz da biriken yağ yapılı maddelerin (kolesterol) birikimine bağlı olarak damarlar da daralmaya sebep olur bu da kalp krizini tetikler.
Damarlar da bu daralmaya engel olmak için yağlı yiyeceklerden, kızartma, mayonez, sakatat, işlenmiş gıdalardan ve tam yağlı ürünlerden uzak durmalısınız.
Ve sigara kullanan insanların kadın veya erkek ayırt etmeksizin kalp krizine yakalanma riski daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu yüzden kalp krizi riski yaşamamak için sigara ve fazla kafein tüketmemeli sağlığınıza zararlı yiyecek ve içeceklerden kaçınmalısınız.
Kalp Krizi Risk Faktörü İçerisinde Neler Yer Alır?
- Ailesin de kalp krizi geçirmiş olan kişiler, genetik faktörler
- Cinsiyet ( Erkekler de kadınlara oranla kalp krizi geçirme olasılığı daha yüksektir)
- Yaş aralığı ( Kadınlar da 55, erkekler de 45 yaştır)
- Sigara kullanmak
- Kolesterol, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı
- Yetersiz beslenme veya fazla kilo
- Aşırı stres, kaygı gibi durumlar da yer alan kişiler kalp krizi için daha yüksek risk altında olan kişilerdir.
Kalp Krizi Nasıl Anlaşılır ?
Kalp krizi geçirirken vücudun gösterdiği birçok tepki vardır bazen bu durum çok belirgin olurken bazen anlaşılması zor olabilir. Kalbin oksijen alamaması durumun da gösterdiği semptomlar nelerdir bakalım. İlgili Link: Obez Kime Denir, Kimlerde Görülür
Kalp krizi sırasında kişi nefes almakta zorlanır, nefes darlığı görülür. Nefes almakta güçlük çeken kişi buna bağlı olarak göğüs ağrısıyla karşı karşıya kalır. Bu iki belirti kalp krizinin en sık rastlanan ve en belirgin semptomlarıdır.
- Kalp krizinin başladığını gösteren semptomlardan biri de kişinin sol elinde karıncalanma ile başlayıp sol kolunun uyuşması da belirtiler arasında yer alır. Kolun uyuşmasının yanında vücutta kasılmalar sırt, göğüs sancıları da oluşur.
- Kalp krizi esnasında kişinin midesinde bulantı, hazımsızlık meydana gelir.
- Kalp krizinin yaşattığı korku ve endişeden dolayı kişinin elleri, çenesi titremeye başlayabilir. Bu korku ve panik mide de kusmayla sonuçlanabilir.
- Kalp krizi sırasında kişi de soğuk soğuk terleme de meydana gelebilir.
- Kalp krizi sebebiyle kalp yeterli oksijeni alamadığı için kişi de baş dönmesi meydana getirir.
- Kalp krizi sırasında nefes almakta güçlük yaşanıldığı için öksürme de meydana gelen belirtilerdendir.
- Kalp krizi geçiren kişi de o an kalp işlevini yerine getiremediği için hareketlerin de kısıtlanma olabilir.
Kalp krizi esnasında yine nefes alamamaya bağlı olarak halsizlik olabilir ve bu halsizlik sonucun da bayılma meydana gelebilir. Bahsettiğimiz özellikler kalp krizi belirtileridir bunlardan herhangi biri hissedildiği durumda acilen doktora gözükmeli, acil yardım servisini aramalısınız. İlgili Link: Kansere Karşı Alfa Lipoik Asidin Etkisi Var Mıdır
Onlar gelene kadar sizin neler yapmanız gerektiği hakkında verdikleri bilgilere göre müdahale de bulunabilirsiniz. Peki nasıl müdahale de bulunmanız, kalp krizi anında neler yapmanız gerekiyor şimdi onları inceleyelim.
Kalp Krizi Anında Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Kalp krizi geçiren kişiler için saniyeler dahi çok önemlidir bu yüzden bahsettiğimiz belirtilerden birini gösteren kişinin tek başına hastaneye gitmesine engel olmalı ve hemen acil yardım ekibini çağırmalısınız.
Acil yardım ekibi gelene kadar o sırada kişinin nefes almasında zorluk verecek gömlek, kravat gibi sıkı kıyafetlerin yakasını gevşetmeye çalışın.
İlk yardım hakkında bir eğitiminiz yoksa hastaya müdahale de bulunmayın, o esnada yapabileceğiniz şey sakin kalmasını sağlamak, kapalı bir alanda iseniz pencereleri açıp içeri oksijen girmesini sağlamaktır. Ve sonrasında sağlık ekiplerini beklemelisiniz.