Ağrı kesici özelliğiyle ön plana çıkan Ketoprofen nedir? Ateş düşürücü ve ağrı kesici etkisi olan ilaç etken maddesi olan ketoprofen, steroidal ve NSAID sayılmayan antienflamatuar ilaç sınıfında yer alır. Hafif ve orta şiddette seyreden ağrıların tedavisinde tercih edilmektedir. Reçeteli ve reçetesiz olarak temin etmek mümkündür. En yaygın kullanım alanı ise belli artrit formların sebep verdiği ağrının geçirilmesidir. Ağrılı regl sorunlarının tedavisinde de kullanılmaktadır.
Çeşitli tıbbi sorunların tedavisinde ve şiddetinin azaltılmasında kullanıldığı biliniyor. Kas ağrısı, baş ağrısı ve diş ağrısı en çok görülenlerdendir. Ayrıca yüksek ateş durumlarında da öne çıkar. Reçetesiz satılanlar soğuk algınlığı ve adet rahatsızlığı gibi şikayetlerde etkili olmaktadır. İlacın kullanımı bir bardak su ile olmalıdır. Paketin üzerindeki yönergelere uymak gerekiyor. Bu noktada bu ilaçtan beklenilen etkinin görülmesi için mutlaka kullanım özelliklerine uygun davranmak şarttır.
Ketoprofen Ne İşe Yarar?
Genellikle menstrüel sorunların neden olduğu ağrıları daha iyi yapmaya yarar. İltihaplanmaların tedavisinde de kullanılmaktadır. İlacı alırken doktorun önerdiği şekilde almak önemlidir. Yan etkiler çok rahatsız edici olursa bunu hekimle paylaşmak gerekmektedir. Bazı durumlarda ilacın dozu değiştirilir ve hasta ilacı bırakmadan yan etkilerden kurutulmuş olur. Hayvanlarda kullanımı kas ağrısı, yumuşak doku zedelenmesi ve eklem sorunları için tercih edilebilir.
İlaç, şiddetli karaciğer yahut böbrek yetmezliği olanlarda kullanılmamalıdır. Hamile kadınların da bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebileceğinden kullanmaması gerekiyor. Özellikle altıncı aydan itibaren asla bu ilaç alınmalı. Ketoprofenin anne sütüne geçip geçmediğini bilinmemektedir. Yan etki olma ihtimaline karşı emziren annelerin de kullanmaması önerilir. Peki, Ketoprofen hangi durumlarda kullanılır? İşte merak edilen yanıtlar!
Ketoprofen Hangi Durumlarda Kullanılır?

Ağrı hissini ve iltihaplanmayı azaltıcı niteliğiyle pek çok sorunda kullanımı mümkündür. Burkulmaya ve incinmeye bağlı ağrılarda, bel ağrılarında kullanımı yaygındır. Ayrıca migrenin hafiflemesi içinde alınabilir. Eklem iltihabıyla görülen romatizma hastalıkları ve eklem sorunları içinde kullanılmaktadır.
İlgili Link: Coraspin Nedir, Nasıl ve Neden Kullanılır?
Kapsül, tablet, jel ve sprey biçiminde olanları vardır. Ek olarak ampül ve şurup formları da bulunmaktadır. Ampül olanlar çoğunlukla hastane koşullarında kullanılıyor. İlacın oda sıcaklığında muhafaza edilmesi gerekir. Banyo ve tuvalet dolabı gibi sıcak ve nemli olabilecek yerlerde tutmamak önemlidir. Kalp hastalığı olanlar ve yüksek tansiyonu olanlar ilacı alırken dikkatli olmalıdır. Yakın geçmişte baypas ameliyatı olanların kullanmaması gereken bir ilaçtır.
Ketoprofen Yan Etkileri Nelerdir?
En sık rastlanan yan etkilerden biri gastrointestinal sorunlar olmaktadır. Mide rahatsızlığı, hazımsızlık, bulantı, kabızlık ya da ishal gibi durumlar olabilir. Kimi hastalarda süt ya da yiyeceklerle birlikte ilacı aldığında yan etkilerde düşüş olsa da kalıcı sıkıntılar hekimlere aktarılmalıdır. Ayrıca yaygın olmasa da görülen diğer yan etkiler ise şunlardır:
- Baş ağrısı ve dönmesi
- Uykusuz ve uyuşuk hissetmek
- Kulaklarda çınlama
Hemen önlem almayı gerektiren ciddi yan etkiler de vardır. Bunlar rastlandığında vakit kaybetmeden doktora gitmek gerekiyor. Bunlar: görmede yaşanan değişmeler, aşırı yorgunluk, nedensiz morarma ve kanamalar, kasıtsız kilo kayıplarıdır. Ayrıca ölümcül alerjik reaksiyon belirtileri de dikkate alınmalıdır. Solunum zorluğu, kaşıntı, yüz ya da dil şişmeleri ve döküntüler bu belirtiler arasında yer alır.
İlgili Link: Biteral Nedir, Hangi Hastalıklarda Kullanılır?