Konut sigortası birçok sigorta türünden bir tanesidir. Hayatımızın büyük bir kısmını geçirdiğimiz evimizi teminat altına alır. Yangın, sel, yıldırım, infilak ve deprem gibi doğal afetlerin yanı sıra araç çarpması, hırsızlık, elektrik kesilmesi ve ev içinde oluşabilecek kazaları da teminat altına almaktadır. Konut sigortanız evinizin dekorasyonunu ve içinde bulunan eşyaları teminat altına almakla birlikte sizden kaynaklı komşularınıza verebileceğiniz zararları da karşılamaktadır.
Konut Sigortasında Teminatlar Ne Kadar Olmalıdır;
Konut sigortasında teminat altına alınacak konutun bina değeri konutun UAVT kodu ile sisteme girildiğinde otomatik olarak gelmekte olup bina dışında diğer tüm teminatlar müşteri beyanı veya eksper tespiti ile yapılmaktadır. Burada olması gereken teminat tutarı gerçekte olan malın gerçek değeri olarak belirlenmesidir.
Konut Sigortası Yaptırdığınızda Faydalanabileceğiniz Ek Fırsatlar;
Konut sigortası yapan şirketler genellikle müşterilerinin ilgisini çekmek maksadıyla poliçelerinde ek olarak bazı hizmetler eklemektedir. Verilen bazı ek hizmetler;
- Kombi bakım hizmeti
- Klima bakım hizmeti
- Petek temizleme hizmeti
- Halı yıkama hizmeti
- Su tesisatçısı hizmeti
- Elektrik tesisatçısı hizmeti
- Çilingir hizmetleri
Konut Sigortası Primleri Ne Kadar ?
Konut sigortası primleri evinizin inşa yılına, bulunduğu konuma, teminatların tutarına, geçmiş yıllardaki hasar durumuna ve sigorta şirketlerinin fiyat politikalarına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Tahmini olarak bir bilgi verilmesi gerekirse teminat altına alınacak toplam turarın binde biri (%0,1) ile binde iki (%0,2) arasında bir tutar (Örneğin: 200.000 liralık teminat için yaklaşık 200-400 lira arası) yıllık primi bulunmaktadır.
Neden Konut Sigortası Yaptırmalıyım
Konut sigortasının teminat altına aldığı evinizin başına gelebilecek birçok olay var ve bunları yaşadığımız halde konut sigortası kapsamında yer almayacağını düşünüyor olabiliriz. Bunlardan bazıları;
- Doğal afetler; deprem, yangın, sel baskını vb. durumlarda oluşabilecek hasarlar,
- Elektrik kesintisi neticesinde elektronik cihazlarınızda oluşabilecek hasarlar,
- Hasar sonrası evin oturulamayacak olması durumunda 1 yıllık kira desteği,
- Hırsızlık olaylarına karşı belirtilen mallarda çalınan tüm değerli eşyalar,
- 12 saatin üzerinde elektrik kesintisi olması halinde bozulan gıdaların değeri,
- Kapkaç teminatı ile ev dışında kapkaça uğramanız neticesinde oluşacak maddi kayıplar,
- Ferdi kaza teminatı ile oluşabilecek hastane masrafları,
Detaylı bilgi almak için çalıştığınız acente veya sigorta şirketine ulaşıp konut sigortasının imkanlarından faydalanabilirsiniz.