Başkalarının yanında sigortalı olarak çalışmak istemeyip de kendi işini kurmak isteyenlere 2000 yılından beridir devlet girişimcilik faaliyetleri adı altında destekler sunuyor. Bu destekler KOSGEB tarafından sunulurken, devlet KOSGEB projelerini sürekli olarak yenilik ve gelişmeler yönünde ilerletebilmek için destekler sağlıyor. Bu bakımdan Kosgeb destekleri en güvenilir faaliyetleri ortaya çıkarıyor. Günümüzde Kosgeb’e başvuru yapılarak girişimcilik kurslarına katılım yapıldığı gibi, iş yerlerini geliştirmek isteyenler de Kosgeb’e başvuru yaparak bu konuda yardım alabiliyor.
Girişimcilik Destekleri
Kosgeb’in yeni iş kurmak isteyen kişilere vermiş olduğu eğitim ve nakit desteği girişimcilik desteği adını alıyor. Bu hizmette belirli dönemde girişimcilikle ilgili kurslar açılıyor ve bireyler bu kurslara katılım sağlıyor. Kurs bitimini müteakip yapılan sınav sonrasında sınavı kazanan adaylar, bu iş için yeterlilik belgesi almaya hak kazanıyor. Bu belge ile Çalışma Bakanlığına başvuru yapılıyor ve açılacak olan iş yerine yönelik girişimcilik yardımları başvurusu yapılıyor. Bu yardımlar fikri ve nakti olarak yapılabildiği gibi kredi olarak da yapılabiliyor. Konunun tüm detayları Kosgeb.gov.tr adresinden ayrıntılı olarak öğrenilebiliyor.
AR-GE, Üretim ve Yerli Malı Kullanma Destekleri
Kosgeb’in sunduğu desteklerden birini de mevcut faaliyette olan ya da yeni kurulacak olan üretim tesislerine yapılan destekler oluşturuyor. Üretim yapılan işletmelere, yerli malı makineler sağlanırken aynı zamanda fikri olarak da destekler sunuluyor.
İşletmesini Yenilemek Ve Faaliyetlerini Değiştirmek İsteyenlere Destekler
İşletme faaliyetlerinden memnun olmayıp, artık bu faaliyetle geçimini sağlayamayacak konuma gelen işletmelere Kosgeb destekler sunuyor. Bu desteklerle iş yerlerini yenileme hizmeti alabilen esnaflar, diledikleri takdirde farklı bir sektöre de atılım yapabiliyor. Bu destek paketi ise 150 bin liraya kadar yapılabiliyor. İlgili Link: Sanal Kart Nedir? Ne İşe Yarar?
KOBİ Ve Finansman Destekleri
Kosgeb’in sunmuş olduğu destek paketlerinden bir tanesini de Kobi ve finansman desteği oluşturuyor. Faaliyetlerini sürdürmek için yeni mal ya da farklı materyal alma gücü olmayan işletmeler Kosgeb’e başvuru yapabiliyor. Kosgeb bu desteği Devlet destekli olarak yaparken bankalarla iş birliği içinde sürdürüyor. Kosgeb’in uygun gördüğü başvurulara bankalarda olumlu yanıt veriyor. Bu desteklerden yararlanmak için ise bazı şartların uygun olması gerekiyor. Bu şartların neler olduğu ve detayları hakkında Kosgeb’e bizzat başvuru yapılarak veya resmi web sitesi üzerinden araştırma yapılarak bilgi edinilebiliyor.
Rehberlik ve Danışmanlık Konusunda Destekler
Kosgeb, ülkemizde kurulduğu yıldan bu güne kadar sanayi alanında yapılması doğru olan her türlü işlem ve bilgiyi kanunlara uygun hale getirmeyi planlıyor. Bu işlem sanayi sektörünün gelişmesi yönünde atılmış olan güzel bir adımı ifade ediyor.
Sanayiler ülke ekonomisini ayakta tutan en özel faaliyetleri sunuyor. Bu anlamda Kosgeb sürekli araştırma ve geliştirme konuları üzerinde duruyor. İşletme kurmak, işletmesini yenilemek, geliştirmek, büyütmek ve farklı sektörlere atılım yapmak isteyen kişiler Kosgeb’e başvuru yaparak işin özünü kanunlar kapsamında öğrenebiliyor. Kosgeb bu anlamda araştırma yapan kişilere, iş fikri olan kişilere, iş yeri açmak isteyen kişilere maddi anlamda teşvikler sunduğu gibi danışmanlık alanında da teşvikler sunuyor. Kişilerin detaylı bilgiyi edinebilmesi için ise rehberlik faaliyetleri yürütüyor. İş yeri açma, geliştirme ve yenilikler hakkında detaylı bilgi arayan kişiler Kosgeb’e bizzat başvuru yaparak detay edinebiliyor. İlgili Link: Konut Sigortası Ne İşe Yarar