Ana Sayfa SAĞLIK Metal Diş Teli 

Metal Diş Teli 

0
Metal Diş Teli |
Metal Diş Teli | Metal Diş Teli Nasıl Takılır

Metal diş telleri en sık kullanılan diş teli türlerinden biridir. Klasik ortodontik tedavi olarak da bilinen metal diş teli dişlerin içine veya dışına yerleştirilebilir. En belirgin braket türü olan metal braket, diğer braketlere göre daha dayanıklıdır.

Metal Diş teli Nedir?

Metalden yapılmış olup göze çarpmaktadır ancak zarar görme olasılığı daha az olduğu için tercih edilmektedir. Ortodontik tedaviye devam ederken yaklaşık 8-30 ay boyunca metal telin çıkarılması mümkün değildir, bu nedenle korse bu durum göz önünde bulundurularak belirlenmelidir. Porselen diş tellerine göre en hızlı gelişimi sağlamak için ortodontistler tarafından önerilmektedir.

Metal Diş Teli Kimlere Takılır?

Braket tedavisi özellikle erken yaşlarda diş çapraşıklıklarının tedavisinde aile ve doktorların tercihidir. Diş pozisyonu ve çene yapısı uygun olan tüm hastalarda metal diş telleri kullanılabilir. Metal diş teli olan kişiler, genel ortodontik problemler, eğik veya yanlış yerleştirilmiş dişleri olan kişiler, dengesiz yüz ve çene yapısı olan kişiler, diş kaybı veya kırığı olan kişilerde ve ön dişleri olan kişilerde kullanılabilir. Kısıtlı çiğneme ve konuşma işlevleri olan kişiler, anormal alt ve üst çene diş yapısına sahip kişiler, hoş olmayan ön veya arka çenesi olan kişiler, metal diş teli tercih edebilir.

İlgili Link: Gömülü Diş Çekimi İlk 24 Saate Dikkat!

Hoş olmayan gülümsemesi olan kişiler, ağızdan nefes alıp verenler, parmak emme, tırnak yeme vb. Kapama güçlüğü alışkanlığı olan kişiler çene tıkanıklığı yaşayanlar, dişlerde tıkanıklık nedeniyle diş hastalığı veya diş çürüğü olanlar, dişler arasında büyük boşluklar olanlar, erken süt diş çekimi olan kişiler. Ortodonti sonrası diş hekiminin takdirine bağlı olarak dolgu, diş çekimi, diş eti tedavisi gibi destekler sağlandıktan sonra metal diş teli tedavisine başlamak için dişlerin önüne ve arkasına tel takılır. Doktorunuz metal tellerle ilgilenecek ve bakımını yapacaktır.

Metal Diş Teli Nasıl Takılır?

Ortodontik bozukluğu olan çocuklar veya yetişkinler için metal diş teli tedavisi öncesi ilk muayene bir tedavi planı oluşturur. Gerekirse ağızdaki çürük dişleri doldurulur ve periodontal hastalığı tedavi edilir. Ağız içi görüntü çekildikten sonra kişiye özel metal tel tasarımı oluşturulur. Hasta diş hekimi koltuğuna oturduktan sonra ağzını açmak ve rahat bir operasyon sağlamak için ekartör adı verilen bir cihaz kullanılır. Metal bir korse takmak, tükürüğü ayırmak ve dişlerinizi kuru tutmak için bir alet kullanır.

İlgili Link: Diş Tedavilerinde Genel Anestezi

Klasik şekilde; her dişe arka arkaya braketler takılır ve bu amaçla dişler pürüzlendirilir. Braket daha sonra özel bir yapıştırıcı ile dişe yapıştırılır. İşlem, yapıştırıcıyı sertleştiren ve sızan yapıştırıcının fazla kısımlarını çıkaran bir aletle devam eder. İşlem bir kürleme aleti ile tamamlanır. Bu kurulum her diş için ayrı ayrı yapılır ve ark teli braketten geçirilerek tamamlanır.

Metal Diş Teli Nasıl Takılır

Metal Diş Teli Çeşitleri

Ortodonti tedavisinde en çok tercih edilen tel çeşidi metal diş telidir. Çünkü bu diş teli sayesinde tedavi daha erken ve sağlıklı tamamlanabilmektedir. Metal diş teli tedavisi ile yapılan ortodonti işlemleri yaklaşık olarak 2 senede tamamlanmaktadır.

Metal Diş Teli Tedavisi Avantajları Nelerdir?

Son yıllarda metal diş telinin yerini şeffaf diş telleri almıştır ancak en hızlı ve en güvenilir yöntem olarak hala tercih edilen yöntem metal diş teli yöntemdir. İnsan ağzının yapısı için tasarlanmış, metal diş teli özellikle genç yaşta uygulandığında mükemmel sonuçlar verir ve çene gelişimine rehberlik ederek çocuğun görünümünü idealleştirir. Metal diş tellerinin faydaları Diğer diş tellerinden daha ucuzdur. En hızlı tedavidir. En dayanıklı ve sağlam tel tipidir. Kolay kırılmayan bir tel türüdür. Her yaştan insan tarafından kullanılabilir. İnsanlarda alerjik reaksiyonlara neden olmaz. Tedavi sürecini en iyi şekilde gözlemleme imkânı sağlar. Bu, doktorunuz tarafından en çok tavsiye edilen tel türüdür. Ortodontik tedaviyi hızlı bir şekilde tamamlayabilen metalik diş telleri, görünüme önem veren ve erken yaşlardan itibaren diş teli tedavisi düşünen hastalar için doğru seçimdir.

Metal Diş Teli Dezavantajları Nelerdir?

Diğer diş teli tedavileri gibi metal diş teli tedavileri de zararlı durumlara neden olabilir. Metal tokaların dezavantajları arasında, her şeyden önce, tokaların gösterişli ve göz alıcı bir görünüme sahip olmalarıdır. Lingual veya porselen diş tellerinden daha çok öne çıkan metalik diş telleri, estetik kaygısı olan hastalar için uygun bir tedavi seçeneği olmayabilir.

Metal tellerin bir diğer dezavantajı, tedavi tamamlanmadan metal telin çıkarılamamasıdır. Kuruyemiş ve sert meyve alımını sınırlamak ve kola ve çikolata gibi gıdalardan kaçınmak hastalar için kafa karıştırıcı olabilir.

Metal Diş Teli ve Şeffaf Diş Teli Arasındaki Farklar

Metal diş teli ile şeffaf diş teli arasındaki en belirgin fark diş taşı görülmesi olabilir. Ayrıca şeffaf diş teli takılan hastaların dişlerin de metal olan diş tellerine oranla daha fazla lekeler olabilir.  Şeffaf olan tellerin diş çürümelerine karşı etkisi daha fazladır.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Exit mobile version