Mevsim Geçişlerinde Çoçuğunuzun Sağlığını Koruyun
Mevsim Geçişlerinde Çoçuğunuzun Sağlığını Koruma | Dinamik Yaşam

Yaz mevsimine veda etmeye hazırlandığımız şu günlerde hava sıcaklığında meydana gelecek ani değişiklikler bağışık sistemimizi olumsuz etkileyecektir. Özellikle çocuklar için bu dönem çeşitli hastalıkların yaşanması anlamına gelmektedir. Bu dönemi en az hasarla atlatabilmek adına alınabilecek önlemleri şöyle paylaşabiliriz.

 

  1. Daha sakin bir geçiş dönemi sağlamalı.

 

Tatil süresince alışılan rahat ve oyunlarla dolu dönemi derslerin, kursların ve ödevlerin başlamasıyla stresle karşılayacak çocukların bu geçişi en az stresle atlatması gerekmektedir. Stres, bağışıklık sistemini zayıflatan en büyük etkenlerden biridir. Çocuklara streslerini hafifletecek aktiviteler, açık alanda arkadaş ile paylaşımlar, sevdiği hobilerle destek sağlayabiliriz. Bu da bu dönemi yumuşatacaktır.

 

  1. Her şeyin başı sağlıklı beslenme.

 

Yaz döneminde alışılmış abur cuburlu düzensiz beslenme alışkanlığını düzenli ve sağlıklı beslenmeye dönüştürebilmeliyiz. Bağışıklık sistemini düzenleyici besinler tercih edilmelidir. Ana öğünler dışında ara öğünlerde atlanmamalıdır. Meyve ve kuruyemişlerle sağlıklı beslenme desteklenmeli sağlıksız besinlerden vazgeçilmelidir.

 

  1. Kaliteli ve düzenli uyku alışkanlığı.

 

Yorulan beden için düzenli uyku şarttır. Sadece düzen değil uykunun kalitesi de çok önemlidir. Çocuklar için okul öncesi eğitimde öğle uykusu alışkanlığına, okul döneminde de erken uyuma alışkanlıklarını kazandırmaya özen göstermeliyiz.

 

  1. Hijyen kuralları ve virüslerden kendini koruma alışkanlığı kazandırılmalı.

 

Çağımızın sorunlarının başında yer alan virüs ve bakteri yoluyla buluşan hastalıklar için çocuklarımıza kazandırmak zorunda olduğumuz alışkanlıkları çok iyi kavratmalıyız. Okul dönemiyle kalabalık alanlarda bu risklerin arttığı unutulmamalıdır. Sabunla el yıkama alışkanlığı sağlanmalı, öksürüp hapşırırken ağzını kapatma, kağıt ve ıslak mendil kullanma gibi temel kurallar çocuklara aktarmalıyız. İlgili Link: Çocuklarda Sinüzit ve Tedavi Yöntemleri

 

  1. Terletmeyen kumaşlar tercih edilmeli. 

 

Gün içinde değişecek hava sıcaklığına düzensizliğinden bu mevsim geçişlerinde en büyük sorun çocuklara ne giydireceğimizi düşünmek oluyor. Kalın giysiler yerine ince kat kat giydirip terledikçe çıkarmakta sorun yaratmayacaktır. Isıya göre üstündekileri çıkarılabilir. Dokusu terletmeyen kumaşlar tercih edilmelidir.

 

  1. Kapalı alan ve kalabalıklardan korunun.

 

Yaz aylarında olduğu gibi park bahçe gibi açık alanlarda bulunamayan çocukları kalabalık alanlarda, havalandırmasını dikkat ederek uzun süreler tutmamalıyız. Kalabalık alanda enfeksiyon ve virüs yayılımının yüksek oluşu ve kalabalığın yanı sıra kapalı alan oluşu işleri çok zora sokacaktır. Mecburi bulunulan alanlar sınıf, oda ve ev gibi bol bol havalandırılmalıdır.

 

  1. Hatalı vitamin takviyeleri.

 

Mevsim değişimlerinde bağışıklık sistemi için endişelenen ebeveynler çareyi vitamin ve mineral takviyesinde bulabiliyorlar. Bunların tamamı bitkisel destekli olsa bile doktor kontrolünde kullanılmakta fayda vardır. Bu vitamin ve mineralleri doğal yolla çocuklara vermek çok daha faydalı olacaktır.

 

  1. Aşırı stres ve kaygı durumunda profesyonel destek alınmalıdır. 

 

Mevsim değişiklikleriyle yüzünü gizleyen güneş ve ısısı yerini yağmur ve kara bırakacağı için çocukların kapalı alanlara geçmesiyle stres ve kaygı duyguları açığa çıkabilir. Yazın aktif ve rahat halini kaybetmek olumsuz psikolojik dürtüleri artırabilir. Çocuklarımızla mevsim değişikliklerini kar yağmasını, yağmuru anlatmalı ev içinde bile aktivitelerle enerjisi desteklenmelidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz