Mum çiçeği, geçmişi çok eski yıllara dayanan ve sevilerek yetiştirilen bir çiçek türüdür. Görünüşü ve yapısı bakımından da tercih edilen çiçekler arasındadır. Ana vatanı kuzey Avusturalya olan mum çiçeği hoya familyasına ait bir bitki türüdür. Yapraklarının görünümü ve kokusu mumu andırdığı için bu ismi almıştır. Dekorasyon için sıkça tercih edilen bir salon bitkisidir.
Mum Çiçeği Nedir?
Mum çiçeği yapısı itibariyle oldukça sevilen bir çiçek türüdür. Üstünde zarif görünümlü çiçekler bulunur. Sarmaşık familyasından olduğu için bir çubuk yardımıyla desteklenmesi gerekir. Yaprakları dayanıklıdır ve dokunulduğunda mum dokusu hissi verir. Evin içini ferah tutması ve havayı temizlemesiyle bilinir. Havayı yenileme özelliğinden dolayı evinizdeki kötü kokuları da yok eder. Salon çiçeği olarak bilinen bu çiçeğin bakımında bazı hususlar dikkat edilirse uzun süre canlılığını korur.
Mum Çiçeği Özellikleri
Mum çiçeği doğru toprak ve saksı seçimi yapıldığında kısa surede oldukça hızlı bir şekilde büyür. Mum çiçeğinin yaprakları uzun yapılı oval ve etlidir. Yaprakları parlak yeşil renge sahiptir. Çiçekleri beyaz ve soluk kırmızı renkte yanlardan taçlı güzel kokulu genellikle sarmaşık şeklinde veya toprak üstünde sürünücü bir formda yetişir. Mum çiçeği iç mekân süs bitkisi olarak evde yetiştirilmeye uygun bir türdür. Mum çiçeği oldukça dayanıklı bir bitkidir. Kirli havayı ve kokuları etrafından yok eden bir çiçek olan mum çiçeği bakımı iyi yapıldığında yılın yaklaşık 6 ayı yaprak ve çiçeklerini canlı tutuyor.

Mum çiçeği ilkbahar ayının başında çiçek açıyor ve yaz sonuna kadar bu çiçekleri üzerinde bulunduruyor. Zahmetsiz ve kolay yetişen bir bitkidir. Gelişme döneminde en az 16 derecelik bir ısıya ihtiyaç duyar. Ama 7 dereceye kadar dayanıklılık gösterir. Serin yerleri seven bir bitkidir. Kışın don olayları olmayan güney kesimlerinde bahçede de yetiştirebilir. Aydınlık yerleri sever. Kar altında kalmadığı sürece -7 derecede bile zarar görmez. Köklerde soğuk toprak olursa o zaman mum çiçeği zarar görür ve hastalanabilir. Pencere kenarları bu bitki için en uygun yerlerdir. İlgili Link: Şans Bambusu Nedir? Nasıl Bakılır?
Mum çiçeğinin bir diğer özelliği evin içine bolca oksijen veriyor olması. Hem evinizi daha güzel bir hale getirmek hem de atmosfer değişikliği yapmak için eskisi kadar rağbet görmeyen mum çiçeğini tekrar trend haline siz getirebilirsiniz. Ayrıca mum çiçeği susuzluğa da dayanıklı bir bitkidir.
Mum Çiçeği Bakımı
Mum çiçeği bakımında küçük birkaç ayrıntıya dikkat ederseniz bakımı oldukça kolay ve dayanıklı bir bitkidir. Güneş ışığını sevdiği için güneş gören ve ışık alan bir yere koyarsanız çiçek daha çabuk büyür ve serpilir. Fakat doğrudan güneş ışığına maruz bırakmamalısınız. Ayrıca ılık ortamlarda daha uzun ömürlü olur. Balkon veya cam kenarı mum çiçeği bakmak için en uygun yerlerdir. Bitki tomurcuklarını açmaya başladığında sulama toprak tam kurumadan yapılmalıdır.
Çiçek açtıktan sonra ise toprak kurudukça sulama işlemi yapılmalıdır. Mum çiçeği budamaya uygun bir bitki değildir. Yılda iki kere nisan ve ekim aylarında saksı değişimi yapılabilir. Mum çiçeği bitkisi tomurcuklandığı sırada saksının yeri değiştirilmemelidir. Bu tomurcukların çiçek açmasını geciktirebilir. Mum çiçeği sarmaşık familyasından bir bitki olduğu için çubuklarla desteklenmesi gerekebilir. Fakat askılı bir saksı kullanırsanız çubuğa gerek yoktur. Hem bitkinin saksıdan aşağı sarkan yaprakları da çok hoş bir görüntü verecektir. İlgili Link: Latin Çiçeği
Bitkinin tomurcuklarını ve sararan yapraklarını koparmamalısınız. Kendiliğinden düşmesini bekleyin. Bu bitkiye zarar verebilir. Ayrıca çok gerekmedikçe saksı değişimi de yapmamaya çalışmalısınız. Mum çiçeğine gübre gerekmez ama daha hızlı büyümesini istiyorsanız bitkiler için bakım veren hazır sıvı gübrelerden senede bir kere vermeniz yeterli gelecektir. Gübrelemeyi de nisan ayıyla eylül ayı arasında yapmanız en uygun zamandır. Eğer mum çiçeğini balkonda yetiştiriyorsanız ve kış ayları çok soğuk geçiyorsa bitkinin zarar görmemesi için bu dönemde bitkinizi içeri almalısınız.

Mum Çiçeği Faydaları
Mum çiçeği kuvvetli ve bol yaprakları sayesinde ortamdaki havayı temizler yerine mis gibi çiçeklerinin konusunu salar. Ferah ve temiz havayla dolu bir ortam sağlar. Eve oksijen verir. Ayrıca hoş görüntüsü ile evinizin dekorasyonunda da bir parçası olur. Yaprakları ve çiçekleri çok hoş bir görüntüye sahip olduğu için mutluluk verir. Hem sağlık açısından hem de göz zevkine hitap ettiği için tercih edilebilecek bir bitkidir.
Mum Çiçeği Toprağı Nasıl Olmalı?
Mum çiçeği için özel bir toprağa gerek yoktur. Artık marketlerde bile satılan hazır topraklardan kullanabilirsiniz. Bu topraklarda bitki için gerekli vitaminlerde bulunur. Toprağın yumuşak ve hafif nemliyken kullanmanız önemlidir. Toprağı saksıya koymadan önce iyice karıştırıp hava almasını sağlarsanız bitki bu toprağa daha çabuk adapte olacaktır. Mum çiçeğimin olgun bir yaprağının koparılıp toprağı ekilmesiyle bitki kolayca yetişecektir.
Mum çiçeği hakkında bazı batıl inançların oluşmasından sonra bitki unutulmaya yüz tuttu. Aslında görünümü ve faydaları düşünüldüğünde ve evde yetiştirilmeye uygun olduğu için ilk tercih edilecek bitkiler arasında bulunuyor.