Orkide Bakımı
Orkide Nasıl Bakılır | Dinamik Yaşam

Orkidelerin canlılığını koruması için gereken sıcaklık bitkinin türüne göre değişmekle birlikte gündüzleri sıcaklık 22-24 ° C, gece sıcaklık 14-16 ° C’dir.  Orkideler yüksek nem gerektiren bitkilerdir. Haftada iki kez sulamanın yanı sıra orkidelerin bakımını düzgün yapabilmek için bitkilerin yapraklarına her sabah su sıkarak su ihtiyacını ortadan kaldırınız.

Orkideler aydınlık bir yere konulmalı ancak bu ortam direkt güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Klimalardan, radyatörlerden, cam ve balkon kapılarından uzak olmalıdır. Bu bir bitki olduğu için ışık almaya meyillidir, bu nedenle bitkinin diğer tarafının ışık alması için saksının yönü her hafta değiştirilmelidir. Işık yeterince beslenemezse yapraklar ve çiçekler solabilir ve sararabilir.

Orkide bakımında dikkat edilmesi gereken en önemli faktörlerden biri sulamadır. Aynı miktar haftada iki kez sulanmalıdır. Musluk suyu klor ve kireç içerdiğinden, hazır su veya yağmur suyu ilk tercih olabilir. Kullanılan su miktarı, bitkinin toprağı her zaman hafif nemli kalacak şekilde ayarlanabilir ancak çok fazla sulama her bitki gibi orkideler için zararlıdır. Sulamadan önce toprağa dokunarak su ihtiyacı kontrol edilebilir.

Hala ıslak ise ertesi gün sulama daha uygundur. Geceleri sularsanız, orkide çiçeği kurumaya yetecek kadar ışık bulamayabilir ve bu da çürümesine neden olabilir. Bu nedenle sulama için uygun zaman sabahtır. Sulamadan sonra tencerenin dibini kontrol etmek ve biriken suyu boşaltmakta fayda var. Aksi takdirde bitki toprağında koku ve zararlı böcekler oluşabilir.

Orkide Nasıl Çoğaltılır?

Orkideleri birçok şekilde çoğaltabiliriz. Bununla birlikte, en iyi sonuçları almanın yolları hakkında konuşmak gerekirse, o zaman sağlıklı sonuçlar omurga ayrılması ve eşeysiz üreme yoluyla elde edilebilir. Orkideler, orkide çiçeklerinin tepesinde oluşan küçük orkidelerdir. Keiki oluştuktan sonra normal bakım dönemine başlanmalı ve küçük orkidelerin ayrılacak boyuta ulaşması beklenmelidir. Bebek orkidelerinin gelişimi 12 ay civarı sürebilir.

Bu sürenin sonunda bitkileri yeni bir saksıya aktarabilirsiniz. Keiki’yi ortaya çıkarmak için yapmanız gereken tek şey orkide üzerine baskı yapmaktır. Düşük yoğunluklu basınç, ciddi yaşamı tehdit etmeden orkidenizdeki kemikleri çıkarmak için yeterlidir. Bunun için bitkileri geçici olarak karanlık bir yere yerleştirebilir veya sulama süresini uzatabilirsiniz.

Bu süreçte kemikler alındıktan sonra bakımınızı rutin bakıma dönüştürebilirsiniz. Keiki aldıktan sonra, orkide ile ilgilenmeye ve sulama koşullarını iyileştirmeye devam ederseniz, orkideniz hızla iyileşecektir. Bu nedenle, keiki’ye de sahip olacaksınız.

Orkidenin üzerinde bulunan çiçekler döküldükten sonra sivri ve steril bir bıçakla aşağıdan yukarıya doğru 3 boğumdan 1-2 cm yukarıda yeşil yaprakları kesin. Bu bölgeden kesim işlemini uygulayabilirsiniz. Bu nedenle bitkileri budarken, elde edilen çelik yararlıysa orkide yetiştirmeyi deneyebilirsiniz.

Ardından, kesilen parçaların çürümesini önlemek için kesilmiş parçaların üzerine bahçe kükürt tozu veya tarçın serpin. Sapın altındaki yaprak sağlığını kaybederse kendini toparlayamayacaktır. Bu nedenle varsa temizlenmelidir. Bundan sonra orkideyi tam gölgede tutmalısınız. Biraz güneş ışığı varsa çiçek sapında yavru oluşmaz. Bitkiniz filizlenecek ve çiçeklenecek. Orkidenin pediceli bir fide oluşturduktan sonra yerine geri koyun. Gövdede oluşan fide büyüdüğünde, sapı aşağıdan ve yukarıdan birkaç santimetre kesebilir ve ardından bebek fidesini başka bir saksıya dikebilirsiniz.

Orkide Nasıl Çiçek Açtırılır?

Orkide çiçeklenme döneminde ayda bir kez gübrelenir. Orkide çiçek açtığı zaman, sulandırılmış gübrenin yarısı orkideleri beslemek için her ay kullanılmalıdır. Gübrelemeden sonra birkaç gün su, aksi takdirde su ile birlikte besinler kaybolur. Çiçeklenme sonrası yapraklar zamanla büyümeyi durdurur. İlgili Link: Yasemin Çiçeği

Yeni yapraklar çıkmaya başlayana kadar su ve gübre miktarını azaltabilirsiniz. Ayrıca yanlış budama nedeniyle çiçeklenmeyen bir sorundur. Budanmamış orkide çiçek açmaz. Bunun yanı sıra çiçek açmak için vazelin kullanmaktır. Bu nedenle çiçeklerin budamadan sonra vazelin ile desteklenmesi gerekir. Bu işlem için lütfen önce orkideyi uygun düğümden kesin.

Kırparken, kesimi düz kesmemeye dikkat edin. Çapraz olarak kesilmiş alana vazelin sürün. Petrol jölesi ile vücudun yeşil parmak eklemlerine masaj yapın. Vazelin orkideleri besleyerek daha hızlı çiçek açmalarını sağlar. Ayrıca bu yöntemle toprağın temizlenmesi gerekir. Daha hızlı sonuç almak için bu işlemi taze toprağa koyduktan sonra gerçekleştirin.

Orkidenin Özellikleri Nelerdir?

Orkideler normal büyüme mevsimi boyunca soğuk veya ılık sıcaklıklara dayanabilir, ancak tamamen çiçek açmaları için geceden 14-16 arası  derecelerden  daha soğuk olmaları gerekir. Orkidenin yerleştirildiği yer aydınlık olmalı, ancak doğrudan ışık olmamalıdır. Pencerenin önünde değil, ama daha fazla tarafa da koyabilirsiniz. Orkidelerin çok suya ihtiyacı vardır, ancak sulama aralarında biraz kuru olmalıdır. Genellikle her 5 ila 8 günde bir sulama gerekli olsa da, bu kesin bir kural değildir.

Orkideler için su ihtiyacı saksı ortamına bağlı olarak değişebilir. Yazın daha fazla suya ihtiyacınız olabilir ancak kışın sulama sıklığı azalabilir. Orkide bitkileri, yaklaşık% 50 ila% 70 nem oranına sahip yeterli neme ihtiyaç duyar. Yaklaşık 880 farklı  cins orkide yanı sıra verilere göre 22.000 çeşit orkide vardır ve çoğu tropikal bölgelerde olmak üzere geniş alanlara dağılmışlardır. İlgili Link: Kansere Karşı Alfa Lipoik Asidin Etkisi Var Mıdır

Orkide her dönemin en sevilen çiçeklerinden biridir. Beyaz, mavi, eflatun ve aynı renk çiçekleri, uzun ömürlü yapısı ve güzel görünümü, ülkemizin en ünlü ve tercih edilen orkide türleri olan Phalaenopsis orkideleridir. Bu türün boyu kısadır. Geniş yaprakları kökleri kaplar. Yılda en az iki kez çiçek açarlar ve 10 – 13 haftaya kadar çiçek sergilerler. Orkide düzgün bakılırsa çiçekler 3 veya 4 kez görülebilir.

Orkidenin Toprağı Nasıl Olmalıdır? 

Orkide bakımı yapılırken toprak en önemli değişkenlerden biridir. Orkide toprağı, mevcut topraktan farklı bir bileşime sahip olmalıdır. Orkide toprağının özelliklerinden biri de orkideler için gerekli mineralleri içermesidir. Sıradan bahçelerde kullanılan toprak orkidelerde kullanılamaz. Orkide toprağına dâhil edilmesi gereken maddeler odun kömürü, sfagnum yosunu, perlit, süngertaşı, eğrelti otları ve ağaç kabuğudur.

Ayrıca mor orkide topraklarında bir hindistancevizi vardır. Ayrıca orkidelerin daha hızlı çiçek açması için toprağa yumuşak ağaç özü ve köpük eklenir. Yetiştirilen orkide türüne göre toprak seçilmelidir. Orkide türleri sahip olunan araziyi de etkiler. Orkide alırken orkidelerin işlevlerini öğrenmeniz gerekir. Orkidenin cinsine göre toprakta karıştırılacak mineral oranı değişmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz