Şartlı Tahliye
Şartlı Tahliye Nedir | Dinamik Yaşam

Toplum içinde yaşıyoruz. Topluma karşı yaşadığımız yere karşı sorumluluklarımız vardır. Bazen kasti olarak yaptığımız bir hata olur. Ya da topluma karşı sorumluluğumuzu yerine getirmediğimiz zaman hâkim kararı ile hapis cezası alırız. Peki, hapis cezalarında şartlı tahliye nedir? Hapis cezası alan kişi kanuni şartları sağlarsa cezasının bir kısmına dışarıda devam etmesine şartlı tahliye denir. Yani hapis cezası olan kişi koşullu olarak salınıveriyor. Şartlı tahliye de amaç hükümlünün sosyal hayatına devam etmesine yardımcı olmaktır.

Hükümlüye infaz kurumu tarafından 5275 sayılı infaz kanunun 107. Maddesi 2. fıkrasına göre verilen bir haktır. Tabi ki de bu kanun kapsamında bazı şartlar vardır. Öncelikle şunu söylemek gerekir. Diyelim ki hükümlü şartlı tahliye hakkı ile dışarı çıktı. Fakat cezası devam ettiği sürelerde yine bir suç işledi. Hükümlü tekrardan cezaevine dönebilir. Yani iyi hali dışarıya çıktığında da devam etmesi gereklidir. Çünkü şartlı tahliye hakkı hakim kararı geri alınabilir.

Şartlı tahliye hakkını almak isteyen hükümlü cezasının belirli bir kısmını hapis cezası olarak yerine getirmesi gerekir. Yani hükümlünün belirli bir süre cezaevinde kalması gerekir. Hükümlü kaldığı süre zarfında iyi hal halinde olması gerekir. Cezaevinde kaç gün kalacağı hükümlünün aldığı cezanın niteliğine ve miktarına bakılır. Hükümlünün aldığı cezaya göre de cezaevinde kalması gereken gün hesaplanır.

Şartlı Tahliye için Gün Nasıl Hesaplanır?

Şartlı tahliye de cezaevinde kalacak gün hesapları kanunlara göre olur. Genel infaz oranı için; genel infaz oranında yarısı alınır. 14 Nisan 2020 tarihinde genel infaz oranı kanunlaştı. Hükümlü hapis cezasına süreli olarak mahkumlarından olabilir. Böyle bir durumda hükümlü cezasının yarısı için şartlı tahliye hakkına sahip olabilir.

Hükümlünün hapis cezası birden fazla ise farklı koşullar uygulanmaktadır. Hükümlünün şartları genel infaza bazen uymayabilir. Birde istisnai suçlarda infaz oranı vardır. Hükümlülerde istisnai suçlarda infaz oranı cezaevinde kalacakları günün üçte ikisidir. Yani hükümlü cezasının üçte ikisini şartlı tahliye hakkı var. Örneğin hükümlüye verilen ceza 3 yıl ise son bir yılını şartlı tahliye hakkı ile dışarıda geçirebilir. Hükümlüye verilen istisnai infazın oranının şartları vardır. İlgili Link: Muvazaalı İşlem Nedir

Şartlı Tahliyede İstisnai Şartlar Nelerdir?

Şartlı Tahliye Hakkında Detaylar

5275 sayılı infaz kanunun 107. Maddenin 2. fıkrasında bu istisnai infaz şartları bulunmaktadır. Bu şartları ise aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

  • Şayet kasıtlı bir şekilde öldürme suçu mevcut ve süreli hapis cezası varsa
  • Eziyet ya da işkence türü suçlardan sürelik bir şekilde hapis cezası bulunuyorsa
  • Sonuçları bakımından ağırlamış bir yaralama suçu kapsamında süreli hapis cezası mevcutsa
  • Madde 102’de yer alan ikinci fıkra hariç olmak üzere cinsel saldırı suçu, reşit olmayan bireyle cinsel ilişki suçu ile cinsel taciz suçlarından süreli hapis cezası varsa
  • Özel hayatın gizliliğine ve özel hayat alanına karşı işlenmiş suçtan dolayı süreli hapis cezası alanlar
  • Uyuşturucu ya da uyarıcı maddelere dair her türlü ticaret ya da üretim suçundan dolayı hapis cezası almış olanlar
  • Devlet sırlarına dair işlenen suçlar il casusluktan kaynaklı olarak hapis cezası almış olanlar

Yukarıda verilen 5275 sayılı infaz kanunun 107. Maddesinin 2. fıkrasıdır. Bu kanunu taşıyan hükümlüler istisnai infaz oranları üçte ikidir. İlgili Link: Tazminat Avukatı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz