Telgraf Çiçeği Bakımı
Telgraf Çiçeği

Görüntüsü ile herkesi kendine hayran bırakan ve aynı zamanda kara sevda çiçeği olarak da bilinen telgraf çiçeği mor rengi ile ortama canlı bir hava katar. Çiçeğinin rengi beyaz ya da pembedir. Sarkarak büyüyen bu çiçek yapraklarını dökmez. Asılarak yetiştirildiği zaman daha hoş bir görüntü ortaya çıkar ve gelişimini de daha iyi sürdürür. Telgraf bitkisinin beyaz renge sahip olan çiçekleri, masumiyet anlamına gelir. Kırmızı tonlara sahip olanı aşkı, pembe tonları da bağlılığı simgeler. Telgraf çiçeğinin mavi renkte olanları ise yumuşak huyluluğun temsili olmuştur.

Telgraf Çiçeği Özellikleri

Ana yurdu güney Amerika olan telgraf çiçeğinin yumurtaya benzeyen yaprakları vardır. Nem isteği fazladır ve direkt güneş ışığı sevmez. Bu nedenle yarı gölge olan yerler telgraf çiçeği için idealdir. Alacalı yapraklı olanları çok ışık sever. Ama yeşil yapraklı olanları az ışıktan hoşlanır.

Telgraf çiçeğinin bütün türleri yayılıcıdır. Dikildikleri saksıyı kısa zaman içerisinde doldurur ve yayılırlar. Sürgünleri çok taze bir görünüme sahiptir ve dolgundur. Yayılarak sarktıkları için bir sepetin içine koyulup sarkarak yetiştirilebilirler. Toprak seçimi konusunda çok seçici olmayan telgraf çiçeği hafif geçirgen ve gevşek olan topraklara daha iyi uyum sağlar ve gelişir.

Yarı gölge olan yerler yaprak gelişimleri adına önemlidir. Yapraklarının renk kalitesinin iyi olması için de direk güneş ışığı olmayan bir yerde bulundurulmalıdırlar. Ancak fazla gölge olan yerde de bitki haddinden fazla uzar ve sürgünleri zayıflar. Sık sık sulanmaması gereken telgraf çiçeği sulandığı zamanlarda da toprağın her yeri bol su ile temas etmiş, hatta saksının altından sular sızıyor olmalıdır.

Evde Telgraf Çiçeği Bakmak

Telgraf Çiçeği Nedir
Telgraf Çiçeği Nasıl Bakılır

Telgraf çiçeği evde bakılmaya son derece uygun bir bitkidir. Dikkat edilmesi gereken en önemli şey ise doğrudan güneş ışığına maruz kalmamasıdır. Telgraf çiçeği susuzluğa dayanıklıdır. Ayrıca ışığın yetersiz olduğu odalarda da kolaylıkla yetiştirilir. Telgraf çiçeğinin çoğaltılması da basittir. Dallarından kırılan ve toprağa gömülen telgraf çiçeği zamanla büyür ve gelişir. İlgili Link: Orkide Nasıl Bakılır?

Fazla soğuğa karşı muhafaza edilmelidir. Çünkü soğukta kaldığı zaman üst dallarında kurumalar ortaya çıkar. Oda sıcaklığında olması telgraf çiçeği için iyi olacaktır. Gübreye ihtiyacı olmayan telgraf çiçeği toprak seçimi konusunda da her türlü toprağa uyum sağladığı için bakımı çok kolay olan bir bitkidir.

Evde Telgraf Çiçeği Bakmak Uğursuzluk Getirir mi?

Halk arasında bazı çiçeklerin uğursuz olduğuna bazılarının da uğur getirdiğine inanılır. Telgraf çiçeği de uğursuz olarak bilinen bir bitkidir. Ancak bu asla doğru değildir ve tamamen hurafeden ibarettir. Hiçbir kanıtı ya da mantıklı bir açıklaması olmayan bu inanışın tek sebebi çiçeğin kolay hastalanmasıdır. Beslenmesi de biraz zor olduğu için uğursuz denmiştir. Hastalanmayan ve beslenmesi kolay olan çiçeklere ise uğur getiren çiçekler denir. Ancak telgraf çiçeğinin uğursuz olduğuna dair en ufak bir ispat yoktur. Yani bu çiçeği rahatlıkla evlerinizde bakabilirsiniz.

Telgraf Çiçeği Nasıl Bakılır?

Telgraf çiçeği bakımında sıcaklık seviyesi 18-24 C olmalıdır. Ancak telgraf çiçeği en iyi 10-15 C’ de gelişir. 8 C altında yaşamayı sevmez. Telgraf çiçeği ani sıcaklık değişimlerinden çok fazla etkilenmez ve 5-25 C arasında da kolaylıkla yetiştirilebilir. Sulaması dipten yapılmalıdır. Bunun sebebi bitkiyi mantar hastalıklarından korumak ve bitkinin yaprak rengini de koruma altına almaktır. Telgraf çiçeğinin en mustarip olduğu şey salyangozlardır ve bu konuda korunması gerekir.

%70 oranında nem isteyen telgraf çiçeği güneşin hafif şekilde geldiği yerleri sever. Yaz aylarında toprakları nemli kalmalıdır. Eğer bahçeye dikim yapılacaksa toprak öncelikle çapalanmalı ve havalandırılmalıdır. Yüksek geçirgenli bir bahçe toprağı telgraf çiçeği için iyi olur. Dikim yapılmadan önce toprak iyice sulanmalıdır. Bitkinin dikiminden sonra da can suyu ihmal edilmeden yeterince verilmelidir. Öğle güneşinden korunması gereken telgraf çiçeği çok güçlü bir bitkidir. Dip sürgünleri çok hızlıdır ve yayılma özelliği vardır. Bu nedenle başka bitkilerle çok yakın mesafede dikilmemelidir.  İlgili Link: Yasemin Çiçeği

Çiçek Açma Zamanları

Çizgili görüntüsünden sebep, damat pijaması olarak da bilinen telgraf çiçeği çok yıllık bir bitkidir. Yılın tamamında yapraklarını dökmez ve çok hızlı büyür. Baharın sonu ile yazın sonu arasında çiçeklenir. Telgraf çiçeğinin mor, pembe ve beyaz renkte çiçeklere sahip olanları çiçeklerini sabah açar öğlen kapatır.

Havanın kapalı geçtiği bazı günlerde bazen tüm gün çiçeklerini açabilir. Yaprakları canlı olan telgraf çiçeği süs bitkisi olarak sıklıkla tercih edilir. Uyulması gereken bakım kuralları dikkate alındığında uzun yıllar bir sıkıntı olmadan yaşayabilir. Telgraf çiçeğinin ışık alma ve sulama konularına dikkat etmek gerekir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz