Tespih çiçeği bakımı oldukça kolaydır. Bunun nedeni, çok az sulama gerektirmesi ve neredeyse hiç gübre gerektirmemesidir. Bu tip bitkilerde en sevilmeyen şey, aşırı sulama nedeniyle su basmasıdır. Bu nedenle kaktüs toprağı gibi geçirgen bir karışım kullanılması tavsiye edilir. Ayrıca doğrudan güneş ışığını ve düşük nemi tolere edebilirler.
Tespih Çiçeği Bitkisinin Özellikleri
Kendine özgü ve canlı görünümü ile ayırt edilen tespih, Güneybatı Afrika’ya özgü bir bitkidir. Doğal ortamında, kendisini güneşten koruyan çalıların kenarlarında veya kayaların gölgesinde yetişir. Yaprak dökmeyen tespih sadece birkaç milimetre kalınlığında olmasına rağmen, büyüdükçe bir metre uzunluğa kadar büyüyebilir. Kök sistemleri çok zayıf olduğu için özellikle geniş saksılar tercih edilir.
Tespih Çiçeği Bitkisinin İdeal Konum ve Işık
Tespih bitkisi, iyi güneş ışığının olduğu sıcak koşulları sever. Güneybatı veya Güneydoğu’ya bakan pencere pervazları idealdir. Ayrıca kısmi gölgeli alanları tercih eder, ancak biraz daha kısıtlı büyüyebilir. Sıcak yaz günlerinde korunaklı, güneşli (öğlen güneşi hariç) veya kısmen gölgeli bir dış mekanda muhafaza edilebilir. Bitki öğlen güneşinden ve ani sıcaklık değişimlerinden korunmaya ihtiyaç duyar. Kışın 12 dereceye kadar sıcaklıklara dayanabilir. 8 derecenin altındaki sıcaklıklarda zarar görebilir. Diğer ev bitkisi türlerinin aksine, düşük nemi sorunsuz bir şekilde işleyebilir.
Tespih Çiçeği Bitkisinin İdeal Toprak Seçimi

Tespih çiçeği bitkisi iyi drene edilmiş (geçirgen) kaktüs toprağını tercih eder. Ancak sadece kaktüs toprağı kullanmak gerekli değildir. Diğer ev bitkileri veya sebzeler için uygun turba içermeyen karışımlar da kullanılabilir. Ayrıca az miktarda toprak ve biraz perlit içeren bir karışım tespih bakımı için idealdir. Böyle bir karışım, ışık, su ve sıcaklık gereksinimlerine de uyulması koşuluyla, çiçeğin kalıcı olarak sağlıklı ve canlı olmasını, hastalıklara ve zararlılara karşı çok dayanıklı olmasını sağlar.
Tespihinin etli bir yaprağa sahip olması, çok az su gerektirdiğini açıkça göstermektedir. Sulamadan önce daima parmağınızla toprağın iki santimetre derinliğe kadar kuruduğunu kontrol edin. Daha sonra uygulanan su bitkinin tüm kök küresine nüfuz etmelidir.
Havzanın içinde veya altında asla fazla su olmamalıdır. Fabrika, musluk suyu ve yağmur suyu arasında ayrım yapmaz. Ancak çok kireçsiz ve soğuk olmayan su tercih edilecektir. Kışın hava sıcaklığı düştüğünde, su temini önemli ölçüde azaltılabilir. Sulama arasındaki kısa kuru dönem, sulu meyvelerin tipik büyüme alışkanlıklarını ve yoğun yaprak rengini destekler. Ancak yüzey tamamen kuru olmamalıdır. Sulaması kontrollü olmalıdır . Aksi takdirde bitki çürür. İlgili Link: Para Ağacı
Tespih Çiçeği Toprağının Gübrelenmesi
Tespih bitkileri satın alındıktan veya saksı değiştirildikten sonraki ilk iki yıl boyunca gübreye ihtiyaç duymaz. Daha sonraki aşamalarda, kaktüse dört veya sekiz haftada bir düşük dozda gübre vermek yeterlidir. Döllenme için en iyi zaman nisam sonu ile ekim ayı arasıdır.
Tespih Çiçeği Bitkisinin Saksı Değişimi
Saksı dibindeki deliklerden kökler çıkmaya başladıysa, tohumları biraz daha büyük bir saksıya nakletmenin zamanı gelmiştir. Birçok bitki gibi bu bitki de bahar aylarında en iyi değişimi sağlanabilir. Sap cildi tahriş edebileceğinden, saksı değiştirirken eldiven kullanmak önemlidir.
Tespih Çiçeği Bitkisinin Üremesi
Bu bitki çok yumurtluyor. En az 2-3 yapraklı bir tomurcuk nazikçe kesilir ve iki gün kurumaya bırakılır. Daha sonra bitki kumu veya kaktüs toprağı bakımından zengin toprağa yerleştirilir. Yeni ekilen kesimlerin hızlı bir şekilde kök salması için 20 santigrat derece sıcaklık gereklidir. Doğru koşullar ile ilk kökler iki hafta içinde çıkmaya başlayabilir.
Tespih Çiçeği Bitkisinin Çiçeklenme Dönemi
İlkbahar sonlarında veya yaz aylarında ortaya çıkan küçük beyaz, pembe, sarı ve yeşil çiçekler, tarçın kokulu, yapı ve renk olarak papatyaları andırır. Ana çiçek sapının hemen altında bazı yeşil bantlar bulunur. Sonunda mor ayaklarda küçük halkalar belirir. Her sepet 20 çiçek alabilir. Polen sarı veya beyaz ve parlaktır.
İlgili Link: Zeze Çiçeği Ve Özellikleri