Uydu sistemleri, herhangi bir veriyi başka bir noktaya ulaştıran bir ayna görevi üstlenir. Bu aynalardan Dünya’mızın üstünde onlarca var ve kimsenin gözleriyle göremediği bu aynalar gerçekten insanlar için çok büyük bir görev üstlenmiş durumundalar.
Günlük hayatımızda kullandığımız veya yararlandığımız onlarca hizmetin, kahramanı olan bu aynalar hiç kimselere gözükmeden ve ses çıkarmadan sadece işlerini yaparlar. Bu yazımızda tahmin ettiğiniz üzere uydulardan bahsedeceğiz.
İnsanlar artık Dünya’ya bile sığmıyor, Uzay çağında yaşıyoruz. Bİlim insanlarımız diğer gezegenlerde yaşam var mı, su var mı diye araştırmalar yaparken bir yandan da uzay turizmi diye bir şey gelişmeye başlıyor. Haliyle insanların bu tür konularda ki ilerleyişiyle uyduların görevleri ve sayısıda daha çok artacağa benziyor.
Her ülke kendine ait uydusu ile Dünya’da diğer ülkelere karşı üstün olma yarışına girmiş durumda. Uzaydan her şeyin gözlemlenip dinlenebildiği bu dönemde tabiki de uzayda söz sahibi olan ülkeler diğer ülkelerden bir adım önde sayılır.
Çoğu insan uyduların önemini tam olarak kavramış değil, bu yüzden sizlere biraz bu konunun önemini anlatacağız. Uydu denilince insanların aklına ilk gelen şey evlerimizdeki televizyonlarda kullandığımız aletlerdir. Fakat dünyamızın binlerce kilometre üstündeki bu uydu sistemleri tabiki de sadece evimizde televizyon izleyelim diye oraya koyulmadılar.
Uydu Çeşitleri Nelerdir ?
Uyduları genel olarak dört farklı sistem olarak değerlendirmeye alabiliriz. Bu dört sisteminde tabii ki birbirinden farklı kullanım amaçları vardır. Gelin birlikte bu uydu çeşitlerini inceleyelim:
Haberleşme Uyduları: Dünya yörüngesindeki uyduların çoğu bu çeşit uydulardır. Döngülerini yaklaşık 24 saatte tamamlayan bu uydular; televizyon, telefon, radyo ve bunlar gibi birçok uygulamaları bir noktadan, bir noktaya ve çoklu noktalara veya bunun tam tersi şekilde iletme imkanı sunuyor.
Askeri Uydular: Bu uyduların genel kullanım amacı adı üstünde askeri faaliyetlerdir. Bu askeri amaçlar örnek olarak; istihbarat edinme, askeri birliklere konum sağlama gibi görevleri vardır. Bu uydularda kendi içlerinde erken uyarı uyduları, haber alma uyduları gibi bir kaç alanda çeşitlenir.
Meteoroloji Uyduları: Günlük hayatımızda televizyon izlemimizi sağlayan uydulardan sonra en çok ihtiyacımız olan uydu çeşidi belkide meteoroloji uydularıdır. Bazılarımız zaman zaman hava durumu bilgilendirmesi yapan uygulamaların nasıl doğru bir şekilde bilebildiğini düşünmüşüzdür.
Aslında bu durum bulutların hareketlerini izlemekten ibaret. Yaklaşan yağışları, fırtınaları doğru bir şekilde tahmin edebilen uydular, Dünya’mızdan tam olarak 1500 kilometre uzaklıkta bir yörüngede bulunuyor.
Uzay Araştırma Uyduları: Uzay araştırmalarını gerçekleştirebilmek için birbirinden farklı yörüngelerde yedi tane uzay araştırma uyudusu bulunuyor. Bunlar; Astronomi uyduları, Jeodezi uyduları, Magnetosfer uyduları, Meteor Gözlem uyduları, İyonosfer uyduları, Güneş Gözlem uyduları, Atmosfer uyduları olarak biliniyor