Kadınların yaşadığı cinsel rahatsızlıklardan biri olan vajinismus, kadının kendisini cinsel ilişkiye kapatması olarak da açıklanabilir. Farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan bu durum, cinsel birleşme esnasında kadının kendisini istemsizce kasması sebebiyle penisin vajinaya girememesine sebep olmaktadır. Her ne kadar bir kadın hastalığı olarak anılsa da, vajinsmus sorunu eşlerin her ikisinin de cinsel yaşamını adeta bir kâbusa çevirmektedir. Vajinismus sorunu yaşayan kadın cinsel ilişki esnasında panik atak benzeri davranışlar göstermekte, kendisini kaybederek penis girişini engellemek amacıyla kaslarını sıkmaktadır.
Vajinismus cinsel ilişkiden kaçınmanın yanı sıra, jinekolojik muayeneden kaçınmak, tampon kullanımından tedirginlik duymak, vajinaya parmakla bile dokunulmasına izin vermemek gibi davranışlarla da kendisini göstermektedir. Sosyal ve psikolojik sebeplere bağlı olarak gelişen vajinısmus, bedenin tehlikeye karşı kendini korumak adına geliştirdiği bir savunma mekanizması, içgüdüsel bir eylem olarak tanımlanır.
Vajinismus Sebepleri Nelerdir?
Vajinismus birçok sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilen bir cinsel sorundur. İlk cinsel ilişkide görülebildiği gibi, daha önce cinsel yaşamı düzenli olan kadınlarda da beklenmedik anlarda ortaya çıkabilmektedir. Vajinismus %90 psikolojik kaygılar sebebiyle ortaya çıkmakta, diğer %10’luk bölümü organik sebepler olarak görülmektedir. Vücudun kendisini koruma içgüdüsüyle hareket etmesi şeklinde tezahür eden vajinismus temelde bir kaygı bozukluğudur. Psikolojik sebepler arasında,
- Bilinçaltına yerleşmiş olan korkular,
- Cinsellik hakkında yanlış bilgilerle yetişmek
- Katı bir sosyal çevrede yetişmiş olmak
- Cinsellikle ilgili önyargılar,
- Bekâretle ilgili toplum baskısı
- Namus kavramı
- İlk cinsel deneyimin olumsuz olması
- Cinsel travma geçmişi ( taciz, tecavüz, istismar)
- Fiziksel veya cinsel şiddet görmek,
- Ensest (aile içi cinsel ilişki) yaşamış olmak
- Cinsellikten tiksinme
- Cinselliği ayıp olarak değerlendirme
Ancak cinsel yaşamını sorunsuz bir şekilde sürdüren ve cinsellik hakkında hiçbir önyargıya sahip olmadan yetişen modern görüşe sahip kadınlarda da bu sorunun yaşandığı görülmektedir. Vajinismusun organik nedenleri ise, doğuştan gelen anatomik sorunlar, kızlık zarı ile ilgili sorunlar, vajinal enfeksiyonlar, pelvik ınflamatuar hastalıklar (PID), Vulvar Vestibulitis (vajinal bölge hassasiyeti) gibi sorunlardır.
Vajinismus Belirtileri Nelerdir?
Vajinismus, tanısı konulabilmesi için mutlaka bir jinekolog tarafından muayene gereklidir. Muayene sonrasında vajinsimus teşhisinin konulmasının yanı sıra, altta yatan sebepler ve bu duruma etki eden faktörleri neler olduğuna dair öngörü oluşturulur. Elde edilen verilerin analizi sonrasında uygulanacak tedavi yöntemi belirlenerek hastanın sağlığına kavuşması sağlanır. Ancak bazı belirtiler muayene öncesi da vajinismus hakkında ipuçları barındırır.
- Cinsel ilişkinin gerçekleşmemesi,
- Ağrılı cinsel ilişki ( Disparoni)
- Vajinaya parmak sokamama
- Tampon yerleştirmeden kaçınma
- Vajinal aplikatörle ilaç yerleştirmeden kaçınma
- Jinekolojik muayene olamama vajinismus belirtileri arasında yer almaktadır.
Bu tür belirtilerin dışında bazı kadın hastaların kendi genital bölgesine bakamaması şeklinde belirtiler de görülmektedir. Bazı kadınlar jinekolojik muayeneden kaçınmazken, cinsel birleşmede bulunmak imkânsız bir durum olarak görünür. Bazı kadınlar penisin bir kısmını veya tamamını vajinaya alabilmekle birlikte kaslardaki sıkılık ve yaşanan acı sebebiyle orgazma ulaşmak imkânsızdır. Birçok kez girişim yapılsa bile cinsel birleşme yarıda kalır.
Vajinismus yaşayan hastaların büyük bölümü cinsel birleşme de dâhil olmak üzere hiçbir girişi tamamlayamaz. Bazı hallerde kasların sıkılığı adeta bir duvar vazifesi üstlenerek girişi imkânsız kılar. Kadınların önemli bir bölümü bu hastalık sebebiyle bacak ve sırt bölgelerinde dayanılmaz acıların eşlik ettiği spazmlarla karşılaşır.
Vajinismus Belli Bir Müddet Sonra Kendiliğinden Geçer Mi?
Birçok kadın cinsel bilgilerden yoksun olması sebebiyle vajinismusun zamanla kendiliğinden geçeceğine dair bir düşünceye sahiptir. Bir kısım kadın hasta cinsel ilişkiyi yeniden denemek, ilişki öncesi alkol veya krem kullanmak, afrodizyak etkisine sahip ilaç almak gibi yöntemleri denese bile, vajinismusun kendiliğinden geçmeyeceğini kısa bir süre sonra idrak eder.
Vajinismus tedavi edilebilen bir hastalıktır. Kendiliğinden geçeceğine dair inançla cinsel ilişkileri sürdürmeye çalışmak kadında büyük travmaların oluşmasına sebep olabilmektedir. Tedaviden kaçınılması ilerleyen dönemlerde eşlerin birbirinden ayrılmasına ve aile birliğinin dağılmasına varan kötü sonuçlar doğurabilmektedir. Bu sebeple vajinismusun kalıcı olarak tedavi edilmesi amacıyla profesyonel destek alınması zorunludur.
Vajinismus Tanısı İçin Jinekolog Muayenesi Gereklidir.
Vajinismus, kadının kendine has özelliklerine göre farklı zamanlarda ve farklı şartlarda ortaya çıkabilmektedir. Vajininismus hastalarının büyük çoğunluğu cinsellikten haz alma konusunda sıkıntı yaşamaz. Tek sorun ön sevişme aşamasına kadar her şeyin yolunda gittiği cinsel aktivitenin vajinaya giriş sırasında birden kopmasıdır. Bazı hastalar eşleriyle sadece sürtünme yolu ile orgazmı yaşayabilmektedir. Bu denli farklı sonuçların ortaya çıktığı bir hastalığın altında yatan sebepler sadece uzman bir jinekolog tarafından yapılacak olan muayene sonrasında belirlenebilmektedir. Jinekolog tarafından yapılan muayenede kızlık zarı, genital bölge deformasyonları veya vajinal sorun yaşanıp yaşanmadığı incelenmektedir. Böylece vajinismus hastalığının derecesi tespit edilerek uygulanacak tedavi yöntemi belirlenmektedir.
Vajinismus Tedavisi Nasıl Yapılır?
Vajinismusun derecesi tespit edildikten sonra kişiye özel tedavi yöntemleriyle hastalığın tedavisi mümkündür. vajinismus hastalığının tedavi metotlarından biri bilişsel cinsel terapidir.
- Davranışsal cinsel terapi
- Cerrahi yöntemler
- İlaç Tedavisi
- Hipnoterapi
- Akapunktur tedavisi
- Evlilik terapileri
- Erkek eş terapi ve tedavisi
Vajinismus kişiye veya eşlere göre farklı metotların uygulanmasını gerektirebilmektedir. Yapılan ilk muayenede vajinismus düzeyi saptanmakta, genital ve anatomik yapı ile ilgili inceleme yapılmaktadır. Elde edilen veriler vajinismusun hangi yöntemle tedavi edilmesi gerektiğini belirler. Günümüzde uygulanan tedavi yöntemleri hastalığın 3-4 gün gibi bir süre içerisinde tedavisini mümkün kılmaktadır. Bu sebeple vajinismus belirtileri görüldüğü erken dönemlerde jinekoloğa başvurmak büyük öneme sahiptir. Kulaktan dolma bilgilerle bireysel tedavilere başvurmak veya tedavi etme özelliği olmayan herhangi bir bitkisel çözümden medet ummak, sorunu daha da derinleştirmektedir.