Kokusu itibari ile Yasemin çiçeği kendine hayran bırakan nadide bir bitkidir. Duruluk ve saflığın sembolü olan bu özel bitki adeta sevdiklerinize hediye etmeniz adına yaratılmıştır. Misler gibi kokması, harika görüntüsü ve zarifliği ile gerçekten de saflığı simgeler. Jasminum (yasemin) bitkisinin ana yurdu Himalayalar olarak bilinir.
Güneşli ve sıcak hava düşkünü olan Yasemin evde yetiştirilmek için de idealdir. Yoğun bir kokusu olan bu bitki balkonlarınızda ve bahçelerinizde kendisine yer edinir. Peki Yasemin çiçeğinin bakımı hakkında neler biliyorsunuz? Yazımızın devamını okuyarak bu konu hakkında detaylı bir bilgi edinebilirsiniz.
Yasemin Çiçeği Nasıl Bakılır?
Yasemin çiçeği bakımı açısından sizi çok zorlayacak bir bitki değildir. Bu bitki hakkında bilmeniz gereken en önemli nokta suyu çok sevdiğidir. Hele de yaz aylarında yasemin asla susuz kalmamalıdır. Güneş ışığına da bir hayli düşkün olan yasemin, aydınlık yerlerde daha fazla gelişme eğilimindedir. Çiçek açması da bu şekilde daha hızlı olur. Temmuz ve Ağustos ayları bitkinin en çok su istediği zamanlardır.
Yasemin çiçeğinin toprağı ise ilkbaharda mevsiminde değiştirilmelidir. Uzayan dalları da belirli aralıklarla kesilirse daha iyi olur. Yasemin çiçeği zaman zaman bitlenebilir. Bu noktada da elma sirkesi ve süt devreye girerek bitkinizi kurtarır. Bu bitki için humuslu, drenajlı ve kumlu bir toprak tercihi yapmak yerinde olur.
Yasemin Çiçeği Özellikleri
Çoğunlukla Akdeniz ikliminde yaşamayı seven Yasemin çiçeği zaman zaman serin ve soğuk iklimlerde de kendine yer edinir. Yasemin çiçeğinin en çok bilinen hali beyaz ve sarı renklerde olanlarıdır. Mor ya da pembe gibi renkleri de olabilen yasemin bitkisinin neredeyse 200 türü bulunur. Kokusunun yoğun olması nedeniyle bu bitkiden parfüm ve yağ üretimleri yapılır. Kozmetik alanında kullanılmasının yanı sıra yasemin bitkisi pek çok rahatsızlığa da iyi gelir. İlgili Link: Telgraf Çiçeği
Yasemin çayı tüketildiğinde stresi azaltılarak ruhu ve bedeni dinlendirir. Cilt bakımında da oldukça faydalıdır ve tonik etkisi taşır. Aynı zamanda ağrı kesici ve balgam söktürücü özellikleri vardır. Süs bitkisi olarak sıklıkla tercih edilen yasemin çiçeğinin Arap yasemini türü ise çay olarak fazlaca tüketilir. İtalyan yasemini ise genelde süs bitkisi amacıyla evlerde sıklıkla kullanılır. Göz altı morluklarını giderici ve güneşin zararlı ışınlarına karşı koruyucudur. Ayrıca selülitleri de giderme konusunda da bir hayli başarılıdır.
Yasemin Çiçeği Nerede, Nasıl Yetişir?
Yasemin çiçeği Haziran ve Eylül ayları arasında çiçeklidir.
Toprak seçimi konusunda her türlü toprağa uyum sağlayan bir bitkidir.
Aydınlık ve hava alan yerleri sever ve gelişimini daha iyi sürdürür.
Suyu sevdiği için nemli toprağı tercih eder ama kış aylarında toprağın çok nemli olmasından kaçınılmalıdır.
Bazı türleri tam güneş ışığı beklentisindeyken bazı yasemin türleri ise yarı gölge bir yer ister ve direk güneş ışığı sevmez. Aşırı sıcaktan da hoşlanmayan yasemin bitkisi devamlı aydınlık bir yere ihtiyaç duyar. Ve serinliğin olması yasemin bitkisinin aradığı bir başka özelliktir.
Kış mevsiminde de günde en az 4 saat kadar ışığa maruz kalırsa iyi olur.
Kış mevsiminde kötü hava şartlarından fazla etkilenmemesi adına balkonda muhafaza edilmelidir.
Yasemin bitkisinin çiçeklenmesi ve sağlıklı kalabilmesi için en az 10 derecelik bir ısıya ihtiyacı vardır.
Anavatanı yeryüzündeki en yüksek nokta olan Himalayalar olduğu için genellikle yüksek kesimlerde daha iyi gelişir.
Yasemin Çiçeği Bakarken Bunlara Dikkat Edin!
Yasemin çiçeği bakımında en mühim husus elbette sulama konusudur. Yazın bol su verdiğiniz bu bitki kışın daha az su istediği için dikkatli olunmalıdır ve fazla sulama köklerin çürümesine neden olacağı için toprak kuruyunca su verilmelidir. Yasemin bitkisini yetiştirmek istiyorsanız birtakım kurallara uymanız gerekir.
Bitkinizi fazla soğukta bulundurmamalı ve toprağını da nemden mahrum etmemelisiniz. Ayrıca yasemin bitkisi asla havasız bir ortamda kalmamalıdır. Karanlıkta kalması da bu bitkiye yapılabilecek en büyük kötülük olur. Evin içerisinde bakılıyorsa en azından pencereye yakın ve güneş alan yerlere yerleştirilmesi önemlidir. Aslında yasemin çiçeği bakımı kolaydır ve ufak tefek noktalara dikkat edilmesi yeterlidir.
Yasemin Çiçeği Üretiminde Bilinmesi Gerekenler?
Yasemin çiçeği çelik ve daldırma yöntemi olarak 2 farklı şekilde üretime hazırdır. Çelikle üretim yönteminde yaklaşık 20 cm’ lik olgunlaşmış tek yıllık çubuklar tercih edilmelidir. Bu yöntemde yasemin bitkisi yetiştirilecek ise ortam sıcaklığı ortalama 18 derece olmalıdır. Ortam hijyenik ve toprak temiz olmalıdır. Yarın aydınlık ve rüzgarın olmadığı bir yer tercih edilmelidir. İlgili Link: Yasemin Çiçeği
Daldırma yönteminde ise bitki çok daha çabuk köklenir ve diğer yönteme göre daha kesin sonuçlar verir. Bu yöntemin kullanılabilmesi için sağlam ve kökleri toprakta olan bir yasemin çiçeğine ihtiyaç vardır. Ancak bu işlem için Haziran-Kasım ayları arası uygun değildir. Daldırma yöntemi için rutubetli toprak tercih edilirse iyi olur. Henüz olgunlaşmamış olan yeni sürgünler boğum kısımlarından kesilir ve toprağa 5 cm derinlikte gömülür böylece 2 ay içerisinde bitki köklenir.