Zeze Çiçeği
Zeze Çiçeği Ve Özellikleri

Ülkemizde herkesin bir çiçek zevki ve beğenisi vardır. Her çiçeğinde kendine göre bir özelliği ve bakımı bulunur. Buna istinaden Zeze çiçeği olarak bilinen zamia bitkisi evlerde ve ofislerde yetişen çiçeklerdendir. Zeze çiçeği ve özellikleri köken olarak da arum ailesine ait olan çiçek türlerindedir. Yine yetişme ve köken olarak bu çiçek Doğu Afrika ormanlarından gelir.

Zeze Çiçeği Yaprak Özellikleri Nelerdir?

Özellikle 30 ila 90 cm yüksekliğe ulaşarak büyüyen çiçeklerdendir. Yapı ve şekil olarak yatay olarak büyüyen ve içinde yeşili bol barındıran bitkilerdendir. Aynı zamanda parlak yaprakların büyüdüğü güçlü rizomlar olarak şekillenir. Bu bitkinin yaprakları güçlü yapraklardan ve bunlardan oluşur.

Yapı itibari ile çiçeğin içinde var olan her yaprak bir sürgünün işlevini şeklindedir. Zeze çiçeği köken olarak arum ailesine ait olduğundan tüm kısımları hafif zehirli şekildedir. Buna istinaden Zeze çiçeği ve özellikleri toksik etki ciltte, gözlerde ve mukoz membranlarda tahrişe neden olacak şekilde tehlikelidir.

Zeze Çiçeği Sulama Ve Gelişme Özellikleri

Zeze çiçeği bitkisinin köksapı yere yatay olarak uzanacak şekildedir. Aynı zamanda ve suyu uzun süre saklama özelliğine sahip bitkilerdendir.  Bu özellik Zeze bitkisine ülkemizde yetişmesine de imkân tanır. Özellikle tabanda bulunan su haznesi önemlidir. Bu su haznesi sayesinde nadiren sulanmaya ihtiyaç duyacak şekilde gelişir.  Zeze çiçeğinde çiçeklenme çok sık olmaz ve genellikle en iyi koşullarda gelişerek çiçeklenir.

İlgili Link: Para Ağacı 

Zeze çiçeği ve özellikleri görünüm olarak kalın, koyu yeşil ve parlak yaprakları ile oluşur. Bununla birlikte bakımında aydınlık yerler seçilmelidir. Aynı zamanda bakıldığı ev ya da iş yeri ortamı ne kadar ışık alırsa bu bitki o kadar hızlı büyür. Ayrıca yapraklar o kadar hafif olur. Bu bitki karanlıkta biraz daha yavaş büyür, ancak yapraklar daha koyu, daha koyu yeşil olacaktır.

Zeze Çiçeği Sıcaklık, Gübreleme Özellikleri

Konum ve sıcaklık olarak Zeze çiçeği ve özellikleri Doğu Afrika ormanlarında, aydınlatma koşulları sıklıkla değişerek gelişir. Yapı olarak kısmen gölgeli bir yerin yanı sıra aydınlık yerlerde büyümeyi ve gelişmeyi tercih eder. Zeze çiçeği için öğle güneşine maruz kalmayan yerler daha iyi olacaktır. Aynı zamanda sıcaklığı en az olan ve kısmi gölgeli yerler bakımında daha elverişlidir.

Bitkilerin sabah ve akşam güneş ışığı alması daha çok tavsiye edilir. Bununla birlikte yaz aylarında terasa veya balkona çıkarılabilecek çiçeklerdendir. Fakat Zeze çiçeği doğrudan öğle güneşine maruz kalmamalıdır.  Zeze çiçeğinin özelliklerinden biri de nemli olmadığı sürece her saksı toprağında yetişmesidir. Buna bağlı olarak İç mekân bitkileri ıslak ve su dolu toprağını hiç sevmeyen bitkilerdendir.

Zeze çiçeği ve özellikleri Sulama ve gübreleme olarak Zeze bitkisi kaldıramadığı tek şey aşırı sulama şeklidir. Sadece toprağın üst tabakası kuru olduğunda sulaması isteyen bu bitki saksılarda aşırı sulanma sonucunda çürümesine ve ölmesine neden olur. Aynı zamanda Zeze bitkisine çok fazla su eklenirse alt yapraklar da sararma yaşar.

Zeze bitkisinin bir özelliği de yapraklarının üst tüylerini terlemeden korumak için kaybetme özelliğidir. Bunun için sadece kulp yani su deposu oluşturur. Ayrıca bu dönemde kışın su ihtiyacı daha da düşer. Zeze çiçeği dört hafta boyunca odanın karanlık bir köşesinde susuz kalabilir.

Zeze çiçeğinin gübrelenmesinde genellikle Nisan-Eylül ayları arasında ayda bir kez sulama gerçekleşmelidir. Bununla birlikte suyuna bol miktarda sıvı gübre eklenebilir. Saksı ve budama özelliği de çiçeğin kökleri saksıda yeterli yer bulamaz ve yerleşemezse bitki iyi büyümez.

Ayrıca Selvi kökleri toprağı yukarı doğru ittiğinde çiçeğin kökünde risk oluşabilir.   Zeze çiçeği özellikle  budamaya ihtiyaç duymayan çiçeklerdendir. Temizlik için kuru veya sarı yapraklardan temizlenmesi yeterlidir. Zeze bitkisi aynı zamanda Ekim ve Mart ayları arasında büyümeyi durdurur ve tekrar sulanmaya ihtiyaç duyar. Ayrıca Nisan ayında gübrelenmeye başlanabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz